Балтова: 80% от туристите в България посещават културно-исторически обекти


Балтова: 80% от туристите в България посещават културно-исторически обекти
Снимка: Министерство на туризма

2814

Данните с които разполагаме от проучванията, които направихме през последните години, показват, че над 80% от туристите, които посещават България, посещават културно-исторически обект. Това каза на открит урок с ученици в столичната Гимназия по туризъм служебният министър на туризма Стела Балтова, предаде „Фокус“.

„Нямаме данни колко души посещават България само заради тези обекти. Все повече имаме туристи, които идват за специализирани форми на туризъм, свързани с културата, каквито са посещенията на опера, балет, на други музикални събития, които са свързани и в исторически план“, каза още министър Балтова.

Тя уточни, че повечето културно-исторически обекти са много посещавани. „До някои от тях няма изградена добра инфраструктура. Правят се последователни усилия през последните години, за да може това да бъде осигурено, за да могат туристите да се чувстват спокойно, когато тръгват за една дестинация“, посочи тя. По думите й трябва да се поддържа и самата база на самите институции, тъй като има много църкви и манастири, които се нуждаят от реконструкция.

По думите й туризмът е сектор, който е интердисциплинарен. „Това означава, че той зависи от всички останали сектори – и от хранително-вкусовата индустрия, дори от фармацевтичната индустрия, от здравеопазването, от транспорта, от регионалното развитие“, каза още тя.

„В България от няколко години, ако тръгнете из страната, навсякъде ще ви кажат, че в техния район има отлични условия за развитието на винен туризъм. Друг е въпросът, че или не са създадени достатъчно предпоставки, или не сме достатъчно предприемчиви, за да развиваме този вид туризъм“, посочи министър Балтова. По думите й за да развиваме този туризъм, ще трябва да изградим традиция.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички