Банките могат да удължат отсрочките по кредити до март


Банките могат да удължат отсрочките по кредити до март
Снимка: iStock

4171

Българската народна банка разреши на търговските банки да удължат до 31-ви март 2021 г. мораторуима върху плащанията по банковите кредити на кредитополучатели, засегнати от коронакризата, съобщиха от финансовата институция.

Мораториумът беше въведен в началото на април и приемането на заявления за отсрочване на кредити продължи до 30 септември 2020 г. От него се възползваха над 13 100 фирми и над 93 300 граждани, които получиха до 6 месеца отсрочка на вноските по заемите на обща стойност 9 млрд. лв., без това да се брои за просрочие.

Решението на БНБ идва непосредствено след днешното решение на Европейския банков орган да възобнови насоките си от април относно законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити. Според ЕБО нови заявления за отсрочване на кредити може да се приемат до 31 март 2021 г., а максимално допустимият срок на отсрочванията е 9 месеца, като този срок включва и срока на вече одобрено отсрочване по съответен заем.

От БНБ припомнят, че през септември 2020 г. след анализ на ефектите от мораториумите и възможностите за нормализиране на икономическата активност ЕБО е взел решение за преустановяване на отсрочванията върху плащанията. С това решение е отпаднала правната възможност БНБ да утвърждава нови такива мораториуми.

"На базата на определените днес от ЕБО насоки и условия БНБ отново има правната възможност да разгледа за утвърждаване евентуален нов проект на Асоциацията на банките в България за удължаване на частния мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с Covid-19", съобщава финансовата институция.

От централната банка посочват още, че се наблюдава повторно ускорено разпространение на пандемията, което е довело до различни по обхват, дълбочина и продължителност ограничителни мерки както в България, така и в целия ЕС. Това отново е поставило на дневен ред необходимостта от разглеждане на възможността за удължаване действието на насоките на ЕБО.

Банките обаче трябва да осигурят необходимите им ресурси за посрещане на бъдещо влошаване на качеството на кредитите, предупреждават от БНБ.

От Асоциацията на банките в България веднага информираха, че работят по изготвяне на нов проект за удължаване на кредитната ваканция. В кратки срокове предложението на АББ за новите възможности за отсрочване на задължения ще бъде представено за одобрение пред централната банка.

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички