Банките ще ни помагат по два основни начина в кризата


Банките ще ни помагат по два основни начина в кризата
Снимка: iStock/Guliver

26728

Разсрочване на вноски по кредити и отпускане на безлихвени кредити са най-важните мерки от страна на банките, които ще облекчат хората в затруднено положение. Именно върху тях работят търговските банки в партньорство с Европейския банков орган (ЕБО), за да отговорят на сложната ситуацията в момента. Това обясни Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България, в предаването Референдум по БНТ.

"Разсрочването на вноските по кредити ще помогне на хората да спестят част от необходимите средства за погасяване на дълговете си и да ги използват за нещо друго, което в момента им е жизненоважно", обясни Андронов.

Търсим начин да помогнем на редовните платци, които са били коректен и надежден партньор на банките преди кризата. Ще помогнем на клиентите ни, чиито проблеми са свързани с епидемията. Те нямат вина за кризата, увери банкерът.

Банковата система е стабилна, тъй като в последните години е натрупала голям капитал, който в момента е над 15 млрд. лв. Натрупаната печалба на банките сега ще играе ролята на допълнителен буфер, който ще им помогне да се защитят от загуби. Тези 15 млрд. лв. са нашият щит срещу загубите, които със сигурност ще понесем от кризата, обясни Андронов.

Вноските по кредити вероятно ще бъдат отложени с от 3 до 6 месеца и ще има различни облекчения на взетите заеми. Ще се преценява дали да бъде отложен във времето целия заем или само лихвите.

Облекченията със сигурност ще важат за жилищните и ипотечните заеми, но някои банки са склонни да предложат отсрочка и при потребителски кредити, ако централната банка го позволява.

Конкретните оферти ще зависят от кредитното досие на кредитополучателя и с финансовото му положение – дали е съкратен, напуснал, останал без работа и др. Мерките ще важат само за хора, пряко засегнати от кризата с коронавируса.

Нови кредити ще могат да теглят и хора с по-малки доходи, ако получават държавна помощ по схемата 60 на 40%, наложена от правителството. Безлихвеният заем от 1500 лв. ще се отпуска срещу трудов договор, като няма да има такси за усвояването му. Обмисля се и намаляване на банковите такси.

ЕБО официално ще обяви мерките в четвъртък, като те трябва да бъдат одобрени и от БНБ.

Още от Кредити


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички