Банките в САЩ ще могат да правят бизнес с компании за канабис


Банките в САЩ ще могат да правят бизнес с компании за канабис
Снимка: pixabay

3168

Банките в САЩ ще могат да предоставят услуги на компаниите занимаващи се с марихуана в щатите където субстанцията е легална. Това стана ясно след като долната камара на Конгреса на САЩ прие промени в закона, предава Reuters.

Регулацията ще премахне една бариерата пречеща на индустрията за марихуана в САЩ да се развива на национално ниво, смятат анализатори. Законотворците приеха предложението с 321 на 101 гласа, което го изпраща за гласуване към Сената.

Законопроектът посочва, че приходите от легален бизнес с канабис не бива да се считат за незаконни, като федералните регулатори ще трябва да изработят правила как да оказват надзор на подобни банкови активности.

Банките в САЩ като цяло избягват да правят бизнес с компании, които продават марихуана или продукти съдържащи субстанции от канабис, тъй като могат да подлежат под отговорност на база федералните закони на страната. Въпреки, че редица щати на САЩ легализираха марихуаната за развлечение, на федерално ниво тя все още не е легална. Това разминаване в местните и национални закони бе една от най-големите пречки на американския бизнес с канабис.

Компаниите от този сектор бяха принудени да работят с ограничен кръг от финансови институции или да оперират бизнеса си само чрез пари в брой.

Асоциацията на американските банкери агресивно лобираше за промените в закона. "Банките се намират в трудна ситуация поради конфликта между щатския и федерален закон, тъй като местните общности ги поощряваха да работят с бизнеса с канабис, докато федералните забраняваха", пише асоциацията в писмо до законотворците. "Конгресът трябва да действа, за да разреши този конфликт", добавя организацията.

36 щата на САЩ са легализирали медицинската марихуана, докато 17 дадоха зелена светлина на употребата за развлечение.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички