Батерия на Tesla ще пази Тексас от режим на тока


Батерия на Tesla ще пази Тексас от режим на тока
Снимка: Getty Images

4305

Милиардерът предприемач Илон Мъск и неговата компания Tesla планират да изградят голяма батерия, която да бъде свързана с електропреносната мрежа в Тексас, съобщава Bloomberg.

Gambit Energy Storage, което е регистрирано като звено на Tesla, осъществява проект за изграждане на над 100-мегаватова батерия за съхранение на енергия в Ангълтън, Тексас, се посочва в информацията. Батерията ще може да захранва около 20 000 домове в пиковото потребление на електрически ток през лятото.

Новината идва дни след снежната буря в средата на февруари, която причини временното излизане от строя на около половината електроцентрали в щата Тексас. Прекъсванията на електричеството оставиха милиони без ток и доведоха до смъртта на десетки американци, а цените на тока се вдигнаха 10 пъти над нормалните. Студът затвори най-голямата рафинерия в САЩ

През 2016 г. Tesla спечели договор за предоставяне на 20-мегаватова система за съхранение на енергия в подстанция, собственост на калифорнийската компания Южна Калифорния Edison Co.

Мъск има много дейности в Тексас в момента и няма да е особено изненадващо, ако реши да създаде собствена енергийна компания в щата.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички