Беларус търси алтернативи на руския нефт

Беларус търси алтернативи на руския нефт
Източник: Getty Images

Беларус е започнал да внася петрол от Норвегия, след като основният му доставчик Русия спря подаването на суровината в началото на месеца, предаде Associated Press. Това стана след провала на преговорите за по-нататъшно укрепване на икономическите връзки между двете страни.

Беларуската държавна компания "Белнефтехим" съобщи, че нейно подразделение е купило 80 000 тона суров петрол от Норвегия. Очаква се доставката да стигне до рафинериите в страната с железопътен транспорт пред следващите няколко дни.

Русия спря да доставя петрол за съседната бивша съветска република на 31 декември. Двете страни не успяха да предоговорят цените на петрола за тази година след неуспешното приключване на преговорите за по-дълбока интеграция на техните икономики, припомня AP.

Спирането на доставките няма да се отрази на транзита на петрол за Европа или на доставките на природен газ, но ще има последици за Беларус, който разчита на Русия за над 80% от енергийните си нужди.

Русия възобнови ограничено подаване за Беларус на 4 януари, но беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че ще търси алтернативни източници за доставка на петрол.

Лукашенко призна, че в момента няма алтернатива на петролните доставки от Русия. И допълни, че Беларус трябва да диверсифицира вноса на петрол и да направи така, че да внася не повече от 40% от необходимата суровина от Русия.

"Други 30 на сто трябва да внасяме от балтийските страни, а останалите 30 на сто от Украйна - път, който вече е изпитан", посочи Лукашенко на правителствено заседание.

По-рано ТАСС съобщи, че президентът на Беларус е обявил, че Минск ще купува петрол от алтернативни на Русия пазари на световни цени. "За пореден път въпросът е да се доставя петрол в Беларус, включително от световните пазари, а не само от Русия, което ние вече започнахме да правим", посочи президентът.

Той допълни, че е взето решение да се купува петрол – азербайджански, саудитски, норвежки или американски – по цени на световните пазари. По думите му доставките ще стигат до беларуските рафинерии от алтернативни източници, разбира се, без да се изключва главният доставчик Русия.

Първият вицепремиер Дмитрий Крутой съобщи, че правителството е отправило търговски предложения за закупуване на петрол от Украйна, Полша, Казахстан и балтийските страни.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.