10 начина да направите компютъра си по-бърз


10 начина да направите компютъра си по-бърз
Снимка: Thinkstock/ Guliver

11643

Не сте доволни от скоростта, с която работи компютърът ви? Не е нужно да го сменяте -сами можете да го направите по-бърз. The Telegraph дава десет съвета как да стане това:

1. Деинсталирайте неизползваните програми

Новите компютри обикновено се продават с няколко предварително инсталирани програми, повечето от които навярно никога няма да използвате и най-вероятно дори не знаете, че съществуват. А някои от тези програми работят във фонов режим, когато зареждате вашия компютър, дори и да не ги използвате.

Така че, ако искате бързоработещ компютър трябва да деинсталирате всички програми, от които нямате нужда и резултата веднага ще бъде на лице. За целта може да ползвате програма като PC Decrapifier, която е специализирана в локализирането и премахването на всякакви видове промоционални или пробни версии на софтуер, които често има на потребителските компютри.

2. Автоматично изтривайте временните файлове

Временните файлове се натрупват в компютъра в резултат на ежедневните задачи, които вършим и могат да забавят работата на компютъра. Ето защо е добре да се отървете от тези файлове, включително и от вашата интернет история и бисквитките. След като освободите дисково пространство, скоростта на работа на вашия компютър ще се повиши.

3. Инсталирайте SSD

Хард дискове са най-голямата причина за забавянето на скоростта на вашия компютър. Макар и да не са евтини, инсталирайте SSD.

4. Ускорете времето за зареждане на вашия компютър

Ако може да направите цяла кана кафе докато вашия компютър се зарежда, време е да направите някои промени. Най-вероятно компютърът ви се забавя, заради десетките програми, които се включват по време на стартирането на вашата машина, и които забавят зареждането на операционната система. Изтеглете си инструмент като Autoruns, с който лесно може да забраните някои програми по време на стартирането на компютъра, или опитайте вградената програма за Windows MSConfig. За да я намерите, отидете на „Search“ от менюто Start и въведете командата „msconfig“. Под таба „Startup“ махнете отметките до програмите, от които нямате нужда всеки път когато вашия компютър се зарежда.

5. Повече RAM

Най-ефективният начин да се ускори вашия компютър – което също изисква малко техничарски умения – е да добавите повече RAM. Можете да намерите 4 GB памет за по-малко от $ 50 в интернет. Ако имате по-малко от 2 GB (за да разберете колко е паметта на вашия компютър трябва да отидете на My Computer> Properties), ъпгрейдът е задължителен.

6. Дефрагментирайте

Звучи сложно, но е наложително за максимална ефективност. Отидете на ‘My Computer’, кликнете с десния бутон върху хард диска и изберете ‘Properties’. Под таба ‘Tools’ изберете опцията ‘Defragment Now’.

7. Почистете диска

Windows има вграден инструмент наречен ‘Disk Cleanup’, който търси чрез системата за ненужни големи файлове, като временните интернет файлове, програмни файлове, и така нататък. Отворете ‘Disk Cleanup’ като кликнете върху Start > All Programs > Accessories > System Tools > Disk Cleanup.

8. Задайте на вашия компютър статичен IP

Друг трик за ускоряване времето на зареждане на компютъра е като му дадете статичен IP адрес, който никога не се променя. За да направите това отидете в ‘Network and Sharing Center’ и изберете ‘Change adapter settings’. Кликнете с десния бутон върху вашия локален адаптер и изберете ‘Properties’. Изберете ‘Internet Protocoal Version 4 (TCP/IPv4)’ и кликнете върху бутона ‘Рroperties’.

В ‘Use the following IP address’ въведете реалните стойности за IP, Subnet mask и Default gateway, а след това сложете отметка до ‘Validate settings upon exit’. За да разберете какъв е вашият IP, subnet mask и default gateway отидете в “Start” и след това “Run”, и изпишете “cmd”. В командния ред изпишете “IPCONFIG/All”.

9. Почистете праха от компютъра

Прахът е враг на вашия компютър. Той може да възпрепятства въздушния поток, който е от жизненоважно значение за поддържане на температурата на компютъра и ако компютърът ви прегрее, това ще се отрази на ефективността му да се справя със различните задачи.

10. Увеличете мястото за съхранение на хард диска

Дори и редовно да изтривате всичките си временни файлове, ако хард дискът ви е 85 % пълен, това ще се отрази на скоростта на вашия компютър.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички