2-те неща, по които хората преценяват непознат човек

2-те неща, по които хората преценяват непознат човек
Източник: iStock/Guliver

Без съмнение сте чували колко важно е първото впечатление. Но защо? Професорът от Харвард, Ейми Къди, изучава от 15 години тези няколко минутни моменти и заедно с колегите си психолози Сюзън Фиске и Питър Глик е открила модели в тези взаимодействия.

Къди казва, че при първа среща хората (по-скоро техният ум) съвсем инстинктивно бърза да си отговори на два въпроса, а именно „Мога ли да се доверя на този човек?” и „Мога ли да уважавам този човек?”

Психолозите посочват, че в идеалния случай, когато човекът отсреща буди у нас положителни отговори, получаваме усещания като топлина и компетентност. Интересно е, че повечето хора, особено в професионален контекст, вярват, че компетентността е по-важният фактор, тоест човекът срещу тях да буди уважение.

Но в съвсем човешки и неформални взаимоотношения, топлината и надеждността са най-важният фактор за това как те оценяват хората. Според Къди от еволюционна гледна точка за нашето оцеляване е по-важно да знаем дали човек заслужава нашето доверие.

„Замислете се – през пещерната ера е било по-важно да разберете дали вашият събрат ще ви убие и ще открадне всичките ви вещи, отколкото дали е достатъчно компетентен да запали добър огън.”, допълва психоложката.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.