3 модела на поведение, които могат да провалят кариерата ви


3 модела на поведение, които могат да провалят кариерата ви
Снимка: Thinkstock

4079

Съвсем нормално е да искате да бъдете добър служител и да ви харесват както началниците, така и колегите ви. В стремежа си да бъдем перфектни обаче понякога не осъзнаваме, че оставяме погрешно впечатление и дори вредим на шансовете си за издигане в службата. Ето кои са вредните ролеви модели в офиса според Business Insider.

1. Служителят, който прави много неща едновременно

Това е човекът, който участва едновременно в телефонна конференция и работи по недовършен проект на компютъра си. Слаломира постоянно между няколко задачи, но в крайна сметка не успява да ги доизпипа и завърши в срок.

Когато вниманието ви е разкъсано между няколко различни задачи, вие ставате по-неточни и неефективни в работата си. Времето, което обикновено ви трябва, за да завършите една задача, става значително по-дълго, когато работите едновременно върху цели пет проекта. Постоянната промяна на скоростта и интензитет на работа води до повече грешки, което ви коства допълнително време, нужно за направата на корекции.

Ако работодателят ви постави четири задачи за деня, той очаква да се справите еднакво добре с всяка една от тях. Вместо да работите по всички задачи наведнъж, за вас би било по-добре да концентрирате цялото си внимание върху една от задачите, като започнете от на най-трудната и оставите най-лесната последна.

2. Готиният колега

Това е човекът, който не може да мине по коридора, без да се спре и да заговори някои колега. Страничният ефект е, че започвате да разказвате неща, които по-добре да запазите за себе си.

Може би сте казали истината, когато сте се обадили на шефа, за да му съобщите, че сте болен, а може би не сте? Ако споделите информация за вашето заплащане с колегите си, може да ядосате както тях, така и вашия началник. Освен това някои мениджъри се чувстват заплашени от служители, които стават прекалено популярни.

Да бъдеш популярен в училище може и да е готино, но на работа нещата стоят по различен начин. Бъдете внимателни с приятелствата, които създавате в офиса, понякога е по-добре да не се набивате на очи.

3. Среднощният мъченик

Във всеки офис има поне един човек, който винаги остава последен, за да изключи осветлението, след като всички са си тръгнали. Някои от тези хора вярват, че ще изглеждат по-добре в очите на своите ръководители, ако направят тази допълнителна жертва, но ще останете изненадани от истината.

В много от случаите колегите намират подобно поведение за нечестно и непристойно, защото те не могат да си позволят да работят до късните часове на нощта и погрешно вярват, че шефът ще поощри „среднощният мъченик“.

В действителност ръководители се интересуват не от това до колко късно работите, а от обема и качеството на работата, която вършите. Работете до късно само в случаите, когато е наложително. Тези, които го правят само за да изглеждат добре в очите на останалите, няма да стигнат далеч.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички