3 вреди от хумора на работното място


3 вреди от хумора на работното място
Снимка: iStock/Guliver

4069

Вероятно вече сте се убедили в ползите от чувството за хумор на работното място. То насърчава творчеството и може да помогне за подобряване на отношенията, което пък на свой ред води до по-добра култура на работа.

Да, хуморът е фантастичен инструмент, когато го използваме по подходящ начин. Но когато не внимаваме, може да има и сериозни последствия. Ето някои опасности, които трябва да знаете.

1. Може да разсейва колегите

Понякога разсейването е нещо добро и наистина ценно. Ако сте изложени на стрес по време на работа и сте близо до точката си на „кипене”, подобно прекъсване може да се окаже глътка свеж въздух в дългия ден. Но разсейването може да създаде и големи проблеми, особено ако работите с цифри, таблици или пък опасни машини.

Някои хора съвсем целенасочено използват хумора за разсейване, но в негативен контекст. Ако шефът ви попита „Хей, готов ли си с докладите?“ не можете просто да отговорите с шега и да продължите напред. Хуморът не замества работата, колкото и голям шегобиец да сте.

2. Може да разделя хората

Хуморът има тази невероятна способност да събира хората. Когато се смеем или се усмихваме заедно, ние създаваме връзка. Но хуморът може и да разделя чрез създаването на вътрешни и външни групи и подчертаването на различията в дадена общност, дори и работна. Споделеният смях на дадена група сякаш казва „Ние сме готини и забавни, но не с вас.“

3. Може да обижда

В най-добрия случай хуморът е положително качество. Най-лошото е, че също така е инструмент, използван за потискане на идеите, унищожаване на самочувствието и принуждаване на хората да се чувстват ужасно. Най-често чрез използването на една от многото разновидности на хумора, а именно сарказмът.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички