4 изненадващи признака, че сте творческа личност


4 изненадващи признака, че сте творческа личност
Снимка: Thinkstock/Guliver

5698

Ще се учудите ли, ако разберете, че някои ваши черти, за които сте били критикувани, всъщност показват, че сте креативни и творчески настроени? Според PsyBlog това е самата истина. Ето някои от изненадващите признаци, че мислите оригинално.

1. Саркастични сте

Има връзка между сарказма и творческото мислене и тя е двустранна, отбелязва изследване. Учени са открили, че сарказмът повишава креативността, а не е просто неин страничен продукт. Практикуван с хора, които познавате добре, той не да вреди на взаимоотношенията, както често се смята, а по-скоро обогатява общуването.

2. Умът ви се скита

Хората са склонни да мислят, че губим излишно време, когато се унасяме в мисли. Нови изследвания сочат, че склонността да оставяме ума да се скита може да е един ключовите компоненти на креативността. За разлика от локализираната мозъчна активност, свързана с конкретни задачи, в „режим на почивка“, се включва една гигантска мрежа, в която участват множество области на мозъка

3. Не обръщате внимание на крайните срокове

Игнорирането на крайните срокове и избягването на аналитичното мислене са два фактора, свързани с „Аха!“-моментите, установява изследване.

Съзнателното, аналитично мислене понякога може да бъде прибързано или невнимателно, което води до грешки при решаването на даден проблем.

За разлика от него, интуитивният проблясък е несъзнателен и автоматичен – и не може да бъде прибързан.

Когато процесът протича по своя собствен път и завърши, когато му дойде времето, точките се свързват несъзнателно и решението изскача готово в съзнанието.

Това означава, че когато има нужда от наистина творчески пробив, често е най-добре да чакате проблясъка, отколкото да се задоволите с идея, дошла по пътя на аналитичното мислене.“

4. Невротични сте

Високото равнище на креативност върви ръка за ръка с невротизма, установява изследване. Това е, защото областите на мозъка, свързани с творческото мислене са свързани също така с прекомерното премисляне и тревогите.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички