4 научно доказани начина, по които детството влияе на кариерата

4 научно доказани начина, по които детството влияе на кариерата
Източник: iStock/Guliver

Много от нещата, които се случват в детските ни години, по-късно повлияват на развитието ни като възрастни. И макар да няма сигурна рецепта за успех и щастие в живота, учените са установили някои закономерности, които предполагат поне добра кариера. Следващите факти са базирани на изводи от научни изследвания, цитирани от Business Insider.

Ако като малки сте нарушавали правилата и не сте се подчинявали много-много на родителите си, е по-вероятно да взимате висока заплата като възрастни. Разбира се, за това влияят и фактори като IQ, социоикономически статут на родителите, образование, но и независимостта има значение. Хора с непримирима натура по-често защитават личните си интереси.

Социалните ви умения в детската градина определят дали ще завършите висше образование и ще си намерите работа. Американско проучване доказва, че децата, които в градината са по-социални, комуникират с другите без напрежение и са склонни да помагат, е по-вероятно да отидат в университет и да си намерят добра работа още на 25-годишна възраст. В същото време тези с ограничени социални умения по-често биват арестувани и имат финансови проблеми в зряла възраст.

Ако сте момиче и майки ви е работела, когато сте били малки, е по-вероятно да станете шеф. Изследване на Harvard Business School е доказало, че момиченцата, чиито майки са работели, често заемат висши ръководни позиции и изкарват добри пари. Отгледаните от майки-домакини девойки взимали с 23% по-ниски заплати.

Ако сте помагали в домакинството, сигурно сте отговорен и независим човек. Когато децата се включват в домашните задължения, те научават, че нищо не идва даром и че всички трябва да се трудят за общото благо. В зряла възраст се превръщат в независими, способни служители, на които може да се разчита и които имат подчертано чувство за емпатия.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.