4 страхове на работното място, които да овладеете през 2019

4 страхове на работното място, които да овладеете през 2019
Източник: iStock/Guliver

Без значение колко умен, успешен или опитен служител сте, всеки човек има моменти на съмнение или слабост по време на работа. В зависимост от това как управлявате тези чувства, можете да определите хода на цялата си кариера. Това са 4 от най-често срещаните страхове, с които хората с сблъскват на работното си място и които би било страхотно да овладеете през новата година!

1. Страх, че сте „в капан”

Може би все още сте на първата работа след университета, а може би сте осъзнали, че мечтите ви не съвсем не са толкова съвършени, колкото сте си мислили. Каквато и да е причината, поради която сте на тази позиция, този страх може да влоши доста качеството на работата ви. Помислете кои са позитивите и негативите на настоящата ви длъжност, а ако наистина имате нужда от промяна – направете я.

2. Страх от неосъществени цели

Също известен като перфекционизъм, този страх най-често се среща сред хората, които имат нереалистично високи стандарти за себе си. Когато те не успяват да постигнат тези невъзможни цели, започват да се притесняват за сигурността на работното си място, за собствените си умения и за какво ли още не.

3. „Синдромът на новия шеф”

Този страх е предизвикателство за много хора на ръководни позиции, които имат управленски функции от съвсем скоро. Новите шефове могат да започнат да се съмняват в собствените си способности и постижения. Мислят, че не са опитни или достатъчно добри, за да изпълняват отговорностите си и смятат, че другите ще разберат това.

4. Страх от уволнение

Служите с дългогодишен стаж често се страхуват да не бъдат уволнени, съкратени или заменени с по-млади служители. Истината е, че всички хора се страхуват от промяна, особено когато са си изградили удобна рутина в продължение на години.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.