4 важни причини да си водите дневник


4 важни причини да си водите дневник
Снимка: iStock/Guliver

3694

Редовното водене на дневник ще ви помогне да подобрите умението си да се изразявате писмено. Това обаче е само един от положителните му ефекти, пише Lifehack. Ето какви са другите.

1. Освобождаване от стреса. В днешното забързано всекидневие непрестанно сме в движение - от момента, в който се събудим, до момента, в които заспим. Когато отделяте по няколко минути на ден, за да седнете и да пишете в дневника си - дори да е само половин страница - това ви позволява да бъдете изцяло в настоящия момент, да съберете мислите си и да ги предадете на хартия. Когато пишете на хартия, дишането автоматично се забавя и регулира, а мислите не могат да се лутат извън поставената задача. Ще се изненадате колко много могат да ви дадат тези няколко минути спокойствие.

2. Улавяне на идеи. Блестящите хрумвания идват неочаквано и ако не ги запишем, рискуваме да ги забравим. Ако носите със себе си тефтер и химикалка, може да запишете идеята в момента, в който ви хрумне - дори да е само едно изречение или картинка, така че да си я припомните по-късно. Дневникът до леглото пък е чудесна идея за образите и идеите, които могат да ви се родят насън. Много велики умове, сред които например Леонардо да Винчи, са черпили вдъхновение от сънищата си.

3. Можете да "крещите" писмено, без никой да ви чуе. Дневникът е идеалното място да излеете всички недоволства, които заради другите сте се принудили да задържите в себе си. Ако шефът ви вбесява, запишете всички идиотски неща, с които ви е ядосал през деня и затръшнете корицата. Ако децата се държат непоносимо, а вие сте избрали да бъдете разбиращ и търпелив родител, излейте гнева си в дневника - това ще бъде чудесен материал за тях, когато самите те имат деца.

4. Може да помогне да постигнете дадена цел. Имате проект, с който искате да се захванете, но не знаете откъде да започнете или как да продължите? Дневникът може да бъде незаменим помощник, който да поддържа мотивацията ви. Независимо каква е целта, записвайте докъде сте стигнали - всеки малък успех, както и моментите на тревога и съмнения. Така не губите фокус, следите напредъка и поддържате ентусиазма си.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички