8 професии, заради които може да се разболеете от рак

8 професии, заради които може да се разболеете от рак
Източник: iStock/Guliver

Много професии крият опасности за здравето и то не само традиционно рисковите. Излагането на вредни вещества и дори седенето по много часове на ден могат да причинят различни болести, сред които и една от най-страшните – рак. Сайтът The Richest ни запознава с професионалните области, в които предразполагането към рак е особено голямо.

Строителни работници. В тази сфера има много рискове от наранявания. Статистиката обаче сочи, че не малко от служителите са заболявали от рак на кожата (заради постоянното излагане на слънце) и още по-лошо – рак на белите дробове (заради вдишани вредни вещества).

Работници в химически фабрики. Повече от ясно е, че да си постоянно в среда с химични вещества, е опасно. Най-честите видове рак сред тези служители са на ларинкса, дробовете, червата.

Служители в индустрията за производство на гума. Или такива, които изработват неща с гума. Те са изложени на цял коктейл от химични изпарения, който им причинява рак на стомаха, белия дроб, червата.

Работници във фабрика за рециклиране. Особено опасно е, ако в завода се рециклират и електронни устройства. Токсините там могат да доведат до рак на бъбреците, черния и белия дроб.

Маникюристи. Това може би е най-изненадващата професия в списъка. На пръв поглед изглежда безобидна, но се оказва, че когато цял живот си бил изложен на изпарения от лакове и лакочистители, здравето страда. Хората в сферата често страдат от лимфоми (вид рак на кръвта).

Миньори. Изключително тежка професия, представителите на която нерядко заболяват от рак на белите дробове.

Служители в металургията. Отново заради излагане на множество токсини се оказва, че цели 75% от жените, работещи в индустрията, са предразположени към рак на гърдата.

Служители, които прекарват часове наред седнали. В случая конкретната професия няма значение. Дългото седене без раздвижване е наистина опасно за здравето и с времето води до различни болести, сред които и рак. Ако седите продължително, не забравяйте да се раздвижвате на всеки 30 минути.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.