Ако тези твърдения са верни за вас, сте се превърнали в работохолици


Ако тези твърдения са верни за вас, сте се превърнали в работохолици
Снимка: iStock/Guliver

6143

Идва един момент, в който фиксацията върху работата преминава от нормална към застрашаваща здравето. Работохолизмът може да ни навреди физически и психически и да съсипе връзките ни с любимите хора. Психотерапевтът Ана Йованович обяснява някои от индикаторите, че сте паднали жертва на това състояние, пише Business Insider.

1. Чувствате се притеснени и разтревожени, когато не работите.

Работохолиците намират комфорт и структура в работата си, а когато не се занимават с нея, усещат вина, безпокойствие и безпомощност. Рядко си позволяват да се насладят на свободното си време.

2. Вашият топ приоритет винаги е работата.

Лятна отпуска? Няма начин. Семейно събиране? Забравете. Болест? На кого му пука? Работохоликът поставя служебните си ангажименти над всичко останало. Това влияе и на мнението им за другите хора - те подценяват онези, които поставят личния си живот пред професионалния.

3. Не си оставяте време за другите аспекти на живота.

Работохолиците са готови във всеки един момент да отидат на работа, даже често нарочно извъртат нещата така, че да са винаги необходими. Не делегират задължения на колеги или подчинени, всяка секунда им е запълнена и не отделят време на семейството си, приятелите, хобитата или на самите себе си.

4. Не признавате, че имате проблем. 

Работохоликът винаги ще изтъкне някакво оправдание - цели се в по-висока позиция, колегите са мързеливи и т.н. Но истинската причина е пристрастяване към работата като начин да се потиснат други липси или проблеми.

5. Не сте щастливи.

Хората, които обичат работата си и я вършат с ентусиазъм и удоволствие, не са работохолици. Всъщност работохоликът често е нещастен човек, който използва работата, за да противодейства на негативни емоции, които го завладяват, когато не я върши, и се поддържа се зает до пълно изтощение.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички