Как да преборите страха от говорене пред публика

Как да преборите страха от говорене пред публика
Източник: iStock/Guliver

Не само актьори и певци страдат от сценична треска. Повечето хора се притесняват, когато трябва да говорят пред публика, била тя и съставена от техни колеги или приятели. За щастие, има лесни начини, чрез които да се преборите с този страх. Изпробвайте ги и следващата ви презентация ще бъде далеч по-успешна.

Отидете достатъчно рано. Дайте си време да се подготвите, да прочетете още веднъж бележките си или да прегледате слайдовете. Така ще можете и да реагирате, ако се случи нещо непредвидено в последния момент.

Направете някои леки упражнения. Притеснението е – в същността си – повишено ниво на адреналин. Оползотворете го. Няколко подскока или бягане на място ще го канализират и ще се почувствате по-спокойни.

Избягвайте кофеина. Ако не можете без кафе, пийнете, но малко. Големите количества ще ви направят още по-нервни.

Дръжте ръцете си заети. Мъчително е да гледаш презентатор, който не знае какво да прави с ръцете си. Хванете химикалка или нещо друго подходящо.

Говорете бавно. Бързото изстрелване на информация е показател за несигурност и тревожност.

Не се фокусирайте върху грешките си. Може да сбъркате факт или да се запънете на дума. В това няма нищо страшно. Извинете се и продължете напред, но не показвайте, че сте се разстроили и не изпадайте в обяснения. Другите изобщо няма да му обърнат толкова внимание, колкото самите вие.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.