Как предприемачите стимулират икономиката


Как предприемачите стимулират икономиката
Снимка: iStock/Guliver

4908

Напоследък много се говори за промените в развитието на икономиката – засилващата се роля на предприемачеството, навлизането на новите технологии, новите нужди на потребителите, автоматизацията на много от дейностите, което застрашава да отнеме прехраната на някои хора и т.н. Голяма част от прогнозираните промени са пряко или косвено свързани с появата на предприемачеството. Някои от притесненията са основателни, но други не съвсем, защото то е добър стимул за развитието на икономиката, който трябва да бъде оценен подобаващо, пише Enterpreneur. Ето по какъв начин то влияе положително на развитието на икономиката.

1. Инвестира в продукти и услуги, от които се нуждаят потребителите. Какво мотивира един човек да стартира собствен бизнес? Според традиционните модели предприемачите са хора, които виждат нуждата от даден продукт или услуга в определен момент и целта на техния бизнес е да задоволи тази нужда на потребителите. Икономистите го наричат “opportunity entrepreneurship” (предприемачество на възможностите), за да разграничат хората, които започват собствен бизнес просто защото няма какво друго да правят. Хората, чиито бизнес цели да запълни липсваща ниша на пазара, са ключовите играчи. Те осигуряват достъп до услуги и продукти, необходими на потребителите, за да бъдат те самите по-продуктивни и ефективни.

2. Осигуряват се нови работни места. Естествено последствие от появата на нови компании е нуждата от хора, които да работят в тях. С новите работни възможности, които предоставят предприемачите, се осигуряват подем и подкрепа на развитието на обществото и се повишава качеството на живот като цяло.

3. Търговска и регионална икономическа интеграция. Технологиите позволяват на много от стартиращите бизнеси да разпространяват продуктите и услугите си в наистина широк диапазон – могат да покриват отдалечени райони, както и да достигат глобалните пазари. Това, от своя страна, стимулира икономическото развитие и на съответните региони, защото води до инвестиции в местната инфраструктура, създаване на работни места и т.н. Всичко това подобрява благосъстоянието на хората.

4. Популяризират ефективността на новите технологии. В наши дни икономическият растеж на всяка страна е задвижван от новите технологии и тяхното ефективно творческо приложение. Историята потвърждава това – всеки период на бързо развитие на прогресивни идеи е последван от сериозен икономически прогрес. Основният генератор на иновациите, разбира се, си остава човешкият ум. Всяко ново нещо обаче трябва да бъде въведено на пазара или сред обикновените хора (в зависимост от това за кого точно са предназначени). Именно това правят днес повечето предприемачи – популяризират новостите в света на бизнеса и не само.

5. Отправят екологични предизвикателства. Иновациите имат ключова роля, когато става дума за екологичните предизвикателства, пред които сме изправени днес – климатичните промени, парниковият ефект, намаляване на вредните емисии в атмосферата, опазване на биологичното разнообразие на земята и т.н. Голяма част от предприемачите развиват бизнесите си на основните бизнес модели за устойчиво развитие и предизвикват всички останали да са по-отговорни към околната среда.

6. Иновациите се появяват, където има конкуренция. В крайна сметка е налице положително взаимодействие между предприемачеството, икономическия растеж и иновациите. Обединени те създават една мини конкурентна екосистема, в която всички компоненти са взаимозависими, стимулират развитието си и не могат да съществуват един без друг, а синхронът между тях има ползи за цялото общество.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички