Приятели с шефа във Facebook - да или не?

Приятели с шефа във Facebook - да или не?
Източник: iStock/Guliver

Социалната мрежа Facebook е едно от основните ни средства за лична комуникация, а напоследък и ползването ѝ в общуването по работа расте. Добра идея ли е обаче да станете онлайн приятели с шефа си? Такова решение има своите плюсове и минуси.

Плюс: Началникът ви може да види какъв приятен живот водиет и да се зарадва, че е наел позитивен служител. Минус: Но след 250-те снимки от последната ви ваканция може и да реши, че отделяте повече време на удоволствието, отколкото на работата.

Плюс: Можете да се покажете като човек с разностранни интереси. Минус: Безбройните видеа с кученца или досадни постове на еднакви теми могат да ви представят в лоша светлина.

Плюс: Отбелязвайки свой успех във Facebook, вие можете да го направите по-видим за шефа си, ако той не му е отделил достатъчно внимание. Минус: Обадили сте се, че сте болни, а след това се тагвате от модерно заведение. Заради подобно нещо спокойно могат да ви уволнят.

Това са само няколко примери. Според едно американско изследване например служителите, които са приятели с шефа си във Facebook, чувстват, че могат да комуникират по-добре с него и това ги прави по-спокойни и ефективни. Освен това знаейки някои факти за личния му живот, ги кара да преодоляват по-лесно дистанцията.

Преди да изпратите покана за приятелство на шефа си, помислете дали това е в съзвучие с фирмената култура на работното ви място. Ако например там е забранено използването на социални мрежи през деня, идеята не е добра.

Не забравяйте, че има и настройки, които ви позволяват да контролирате кои от постовете ви шефът да вижда и кои - не.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.