Всички велики лидери си приличат по това изненадващо качество

Всички велики лидери си приличат по това изненадващо качество
Източник: Thinkstock/Guliver

Добрите лидери трябва да излъчват голямо самочувствие и винаги да контролират нещата, нали? Е, не е съвсем така. Всъщност едно от качествата, които ги обединяват, няма нищо общо с подобно държание.

Изследване, публикувано в Administrative Science Quarterly, за констатира, че скромността е тази черта на лидера, която прави организацията по-успешна. Резултатите идват от интервюта с главните изпълнителни директори на 63 китайски компании и около 1000 от техните служители, пише PsyBlog.

Учените откриват, че скромните шефове са по-склонни да дадат повече власт на висшия мениджърски екип, което на свой ред прави този екип по-интегриран.

Упълномощаващият климат на организацията на свой ред стига и до средните мениджъри, като подобрява тяхното представяне, отдаденост и ангажираност с работата.

„Като цяло скромните индивиди приемат, че има нещо по-голямо от тях. Скромността се проявява в самосъзнание, отвореност за обратна връзка, отчитане на качествата и заслугите на другите, нисък фокус върху собствената личност и стремеж към преодоляване на себе си“, споделят авторите на проучването.

Скромните хора с желание търсят точно познание за себе си и приемат недостатъците си, докато съществременно остават напълно наясно с талантите и способностите си. Те оценяват качествата на другите, техните силни страни и приноси и нямат нужда от превъзходство или господство над останалите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.