Бизнес нагласите в Германия - на четиригодишно дъно


Бизнес нагласите в Германия - на четиригодишно дъно
Снимка: Getty Images / Guliver

2332

Спадът на доверието сред бизнес лидерите в Германия продължава да расте вече шести пореден месец, тъй като борбите в световната търговия хвърлят сянка върху икономиката на Европа.

Индексът на базирания в Мюнхен бизнес институт Ifo се понижи с 0,8 пункта този месец до 98,5, най-ниското му ниво за последните четири години, предава AFP.

"Германската икономика преживява спад," заяви в изявление президентът на Ifo, Клемънс Фюст.

Индексите на услугите, търговията и строителството също паднаха - строителният сектор загуби позиции "за първи път от години", отбеляза Фюст.

Със своите експортно ориентирани производители и масивен търговски излишък, Германия е една от страните, които са най-изложени на несигурността, причинена от нарастващия протекционизъм и търговските конфликти.

"Заплахата от САЩ за наказателни тарифи на най-важните ни експортни стоки - колите – приближава по-бързо от всякога", отбеляза Йорг Зюнер, главен икономист в публичната инвестиционна банка KfW.

Американският президент Доналд Тръмп получи в понеделник доклад на Министерството на търговията, според който европейският внос на автомобили е заплаха за националната сигурност - което може да оправдае новите мита.

Междувременно "нашият важен партньор Великобритания продължава да се изкачва по скалата на Brexit... и световната икономика вече не върви гладко", добави Зюнер.

Подобни страхове доведоха до понижаване на прогнозите за растеж от страна на частните и публичните анализатори, като Министерството на икономиката на Германия прогнозира сега само 1,0% увеличение през 2019 г. в сравнение с прогнозата от 1,8% миналата есен.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички