Бизнес за стотици милиарди: Луксозният туризъм в Европа набира скорост


Бизнес за стотици милиарди: Луксозният туризъм в Европа набира скорост
Снимка: iStock

4288

След срива, предизвикан от пандемията от Covid-19 и на фона на продължаващите локдауни в Китай, туризмът започва да се възстановява, а Европа е водещата световна туристическа дестинация.

Европейският луксозен туризъм достига между 130 и 170 милиарда евро годишно, а тази сума може да нарасне тройно през следващите 10 години, сочи проучване на консултантската компания Bain по поръчка на Европейския алианс за културни и творчески индустрии, цитирано от AFP.

Макар "луксозните" туристи заемат едва 2% в структурата на туризма, те генерират близо 22% от общите европейски туристически приходи, като имат 22-процентов дял в разходите за настаняване и до 33 на сто от разходите за култура, развлечения и шопинг.

Туристите от най-висок клас харчат 8 пъти повече от средните туристи, а луксозните хотели наемат два пъти повече персонал, отколкото стандартните.

Франция, Италия, Испания и Великобритания са начело на дестинациите за луксозен туризъм, който възлиза на над 20 милиарда евро. Германия привлича между 5 и 10 милиарда евро, колкото и Швейцария. Други страни също се справят добре - като Гърция с 10 милиарда евро (7 на сто от БВП) и Португалия с 4 до 6 милиарда евро. Слънчевата перла на Испания очаква туристи

В доклада е изтъкната и появата на дестинации като Хърватия, Словения и северните страни, които привличат с естествения си характер и устойчиво развитие. 4-те най-красиви места в Хърватия

Туристите от най-висок клас предпочитат да посещават Европа заради гастрономията, културата, историята, изкуството и шопинга, но Стария континент е далеч от красивата природа и приятните усещания на дестинации като Бали, Австралия или Япония, обясни пред AFP Бенедикт Епине, делегиран директор на комитета "Колбер" (Comite Colbert), обединяващ 90 френски луксозни марки.

Според Матео Лунели, президент на Altagamma и нов председател на туристическата асоциация, обединяваща европейски луксозни марки, разработването на план за развитие на туризма от най-висок клас в Европа би могло да доведе до увеличение на стойността на сектора до 520 милиарда долара годишно между 2030 и 2035 г.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички