Бизнесът масово е ставал свидетел на даване на обществени поръчки на "наши хора"


Бизнесът масово е ставал свидетел на даване на обществени поръчки на "наши хора"
Снимка: iStock/Guliver

4665

Подобряване на условията за бизнес в България през 2017 г. има, но не е особено впечатляващо. Следващата година пък се очаква с умерен оптимизъм и прогнози за ръст на работните места и на заплатите. Това сочи традиционното проучване сред членовете на Българската стопанска камара (БСК) за състоянието на бизнес средата и предприятията през изминалите дванадесет месеца.

42% от анкетираните смятат, че в бизнес климата не е настъпила промяна за година, а една пета отчитат подобрение. В сравнение с миналогодишното допитване, броят на наблюдаващите подобрение расте с 8%.

По отношение на предложенията за нормативни промени най-голяма подкрепа сред бизнеса среща това за въвеждане на е-подпис в личните документи (85%), за премахване на „клас прослужено време“ (73%) и за премахване на минималните осигурителни прагове (53 на сто). Негативна е оценката за ограничаване на плащанията в брой до 5000 лв. (63% неодобрение). За ускореното приемане на страната ни в еврозоната бизнесът е раздвоен – 43% го подкрепят, 41 на сто са против.

За пореден път наяве излизат непрозрачните практики при обществените поръчки. Оказва се, че 33% от представителите на бизнеса са ставали свидетели на некоректно или незаконно провеждане на процедури. От тях над 80% са наблюдавали тенденциозно поставени условия в полза на конкретен изпълнител, а цели 88,5% - необективно оценяване на офертите. Подмяната на подизпълнителите също е сериозен проблем, особено в сектора на строителството.

Като цяло фирмите не смятат, че предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС ще се отрази положително на икономиката, но все пак вярват, че ще подобри имиджа на страната ни. 42% са на мнение, че ще се справим „само отчасти“ с ангажиментите си като домакин.

Любопитни са резултатите при оценката на институциите. Най-добро е мнението за работата на Омбудсмана (72,2%). От БСК коментираха, че и те са изненадани от този резултат и го обясниха с факта, че темите, с които се занимава Мая Манолова са много актуални. Но и призоваха по нейните предложения (например тези за промени в Кодекса на труда) да се правят по-задълбочени дебати). На второ място по одобрение е Президентската институция (53,2%), а на трето – данъчната администрация (49,4%). По традиция в дъното е съдебната власт (едва 7,6 на сто).

Над половината от анкетираните смятат, че корупцията се е увеличила за година, а 41,8 процента виждат ръст и в сивата икономика. Слабо се подобрява достъпът до кредитиране.

Състояние на предприятията

За една година делът на фирмите, намалили обемите на производството и продажбите, се свива с една десета. Около 20% са отговорили, че са съкратили персонала си, но всъщност по този показател се наблюдава подобрение, защото през 2016 процентът е бил 34. Над половината работодатели пък декларират, че през 2017 са увеличили заплатите.

Без особена промяна остава ситуацията при инвестициите, като относителен ръст бележат тези в нови продукти. Леко подобрение има при просрочените несбрани вземания, макар че все още е висок процентът на нарастване (34%) на неполучените вземания от контрагенти.

Сериозен остава дефицитът на работна ръка при тесните специалисти и мениджмънта. Най-голям „глад“ има в предприятията от сферата на услугите и преработващата промишленост, а най-малко притеснения във връзка с кадрите имат в селското стопанство.

Очаквания за 2018 г.

41% от анкетираните смятат, че новата година ще донесе икономически растеж на България. Също толкова обаче са на мнение, че в показателя няма да има никаква промяна спрямо 2017 г.

75 на сто очакват ръст на енергийните цени и се притесняват най-вече от шоковото му случване. Цените на суровините, фискалната и регулаторната тежест също ще се увеличат, твърди бизнеса. 39% предвиждат ръст на работните места, а 58 на сто ще увеличават заплатите на служителите. От БСК обаче коментираха, че причината за това е най-вече дефицитът на работната ръка.

Проучването е проведено онлайн сред 790 участници, повечето от които собственици и управители на предприятия (92%). Над 60 на сто представляват фирми от сектор „Услуги“.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички