Бизнесът: Вдигане на минималната заплата ще повиши безработицата


Бизнесът: Вдигане на минималната заплата ще повиши безработицата
Снимка: iStock

11580

Увеличаването на минималната работна заплата в периоди на криза предизвиква повишаване на безработицата. Това показва анализ на Българска стопанска камара (БСК), оценяващ влиянието на изменението на минималната заплата върху безработицата за периода между 2000 г. и 2020 г. След пенсиите вдигат и минималната заплата

Българската икономика навлиза в период на спад и едно прекомерно увеличение на минималното възнаграждение ще доведе до нарастване на безработицата, заключава анализът на работодателската организация.

Според проучването 80% от безработицата в кризисните времена се дължи на вдигането на минималната заплата. В период на икономическа криза увеличението на МРЗ директно повишава коефициента на безработица с до 6%, показва анализът на БСК. Изчисленията са на база данните на НОИ и НСИ, като е използван професионален статистически софтуер (STATA).

Позицията на БСК идва в отговор на намерението на политиците за повишаване на минималната заплата от 1 януари 2022 г. БСП предлага тя да стане поне 700 лева, а служебното правителство иска да я направи 710 лева.

Работодателите са твърдо против увеличението, тъй като според тях не отговаря на реалността и ще донесе по-голяма вреда, отколкото полза. Бизнесът отива още по-далеч, твърдейки че у нас не трябва да има единна минимална заплата – а различна според професията и икономическата дейност и тя да се договаря между социалните партньори. Синдикатите пък твърдят, че минималното възнаграждение трябва да стане 760 лева.

МРЗ не е лекарство за бедността и социалните проблеми

Минималната заплата е функция на ефекта (ползите) от положения труд. Повишаването ѝ трябва да зависи основно от нарастването на производителността на труда в съответните отрасли, измерена чрез брутната добавена стойност на един зает, смятат от БСК. Как се определя минималната заплата по света

Те са категорични, че минималната заплата не може и не трябва да се използва за решаване на социалните проблеми в обществото, включително на тези за бедността и социалното изключване. 30% от минималната заплата се харчи за битови сметки

Решенията за актуализация на минималното възнаграждение не трябва да се вземат под натиск, а след сериозна оценка на въздействието, убедени са от бизнес организацията.

Повишаването на работните заплати в дългосрочен план изисква ускоряване на инвестициите в сектори с висока добавена стойност, нарастваща производителност на труда, технологично обновяване и иновации, решителни промени на системата на образованието и професионалното обучение.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Минималната заплата трябва да продължи да расте, призовават от КНСБ

Всеки трети се осигурява на минимална заплата

Колко лева са нужни, за да се издържате в България?

Чиновници и медици с най-голям ръст на заплатите

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички