Близо 90% от продукцията в страната е концентрирана в 20 икономически центъра

Близо 90% от продукцията в страната е концентрирана в 20 икономически центъра
Източник: iStock/Guliver

Икономиката на България е концентрирана в 20 икономически центъра, които основно привличат капитали и в които е съсредоточена близо 90% от продукцията в страната. Това става ясно от анализа "Икономическите центрове в България", изготвен от Института за пазарна икономика.

За преодоляването на разликите между регионите икономистите предлагат създаване на свободна от данъци зона в Северозападна България, предаде БНР.

Икономически мегаполис е на път да се оформи в Южна България по оста София-Пазарджик-Пловдив-Стара Загора- Бургас, докато на север се развиват отделно обособени острови на икономическа активност. Липсата на добра инфраструктура в Северна България и на връзки с Южна ограничава потенциала за растеж на оформилите се икономически зони от северната страна на планината - в района на Габрово - Севлиево и Велико Търново.

Водещите икономически центрове произвеждат 86% от продукцията в страната, като 40% е дело на София.

"Връзка между тези икономически центрове, на юг и на север от Стара планина, в момента няма. Ако имаше връзка през планината, най-вероятно щяхме да говорим за един много по-голям по мащаб икономически мегацентър", заяви икономистът Десислава Николова.

Икономическият център с най-високо заплащане в страната е Козлодуй - средната брутна месечна заплата там е 1465 лв. по данни за 2015 г. Показателят е 25 на сто по-висок от втория в класацията - София, и с 66% над средното за страната ниво. Разликата с Хасково - икономическият център с най-ниско възнаграждение, e 2.3 пъти.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.