BMW iX тества супербатерия с 1000 км пробег (ВИДЕО)


BMW iX тества супербатерия с 1000 км пробег (ВИДЕО)
Снимка: BMW

5030

Компанията Our Next Energy (ONE) е предоставила на германския производител BMW една от своите нови батерии. Тя ще бъде поставена на кроссоувъра iX, като изпитанията ще стартират още до края на годината.

Новите акумулатори на американската фирма вече са доставени в Мюнхен, където инженерите на BMW вече подготвят работещ прототип за тестове. Въпросната батерия, наречена Gemini, е направена от два различни типа клетки, като единият от тях използва усъвършенствана химия с висока енергийна плътност. Благодарение на това решение, BMW iX трябва да може да измине около 1000 км с едно зареждане, пише automedia.investor.bg.

Предимството на батерията Gemini, освен че може да съхранява по-голямо количество енергия, се дължи и на факта, че за нейното производство са нужни много по-малко скъпи метали като кобалт, никел, графит и литий. Поне това твърди Муджиб Иджаз - главен изпълнителен директор и основател на ONE.

В момента компанията тества в САЩ различни видове електроди, за да може да бъде оценена и разликата в разходите и устойчивостта на производствените процеси. В ONE се готвят да предложат 3 варианта на батерията Gemini, като те ще се различават по цена и капацитет.

Сътрудничеството на американците с BMW започна през март, когато инвестиционният фонд на базираната в Мюнхен компания одобри инвестиция от 65 млн. долара в ONЕ. До това решение се стигна, след като от ONE обявиха, че прототип на тяхна батерия е позволила на Tesla Model S да измине 1200 км с едно зареждане. В момента американците си сътрудничат и с други производители в подобни проекти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

BMW разработи план за рециклиране на батерии в Китай

BMW с още по-амбициозни цели за електромобилите

BMW вече използва "еко бои" от BASF за новите си автомобили

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички