Бордът на МВФ разследва скандала с Кристалина Георгиева


Бордът на МВФ разследва скандала с Кристалина Георгиева
Снимка: БГНЕС

2920

Изпълнитeлният cъвeт нa Meждyнapoдния вaлyтeн фoнд e oбcъдил нa извънpeднo зaceдaниe във втopник дoклaдa, пoдгoтвeн зa Cвeтoвнaтa бaнкa, в кoйтo ce твъpди, чe yпpaвлявaщият диpeктop нa MBФ Kpиcтaлинa Гeopгиeвa e пpитиcкaлa пepcoнaлa дa пpoмeни дaнни в пoлзa нa Kитaй, дoкaтo e билa глaвeн изпълнитeлeн диpeктop нa бaнкaтa, съобщава Reuters.

Бордът е решил да се срещне скоро за по-нататъшни дискусии, каза говорител на МВФ, но не посочи конкретна дата. "Бордът обсъди досегашните дискусии на Комитета по етика и проведе предварителна размяна на мнения по доклада и изявлението на управляващия директор в отговор на него", каза говорителят пред Reuters.

Бордът подчерта "значението, което придава на провеждането на задълбочен, обективен и навременен преглед и се съгласи да се срещнем отново скоро за по-нататъшно обсъждане", казва говорителят.

Натиск върху служители в полза на Китай

Докладът от разследването, изготвен от адвокатската кантора Wilmer Hale по искане на комисията по етика на Световната банка, установи, че Кристалина Георгиева е упражнявала натиск върху персонала, за да повишат позицията на Китай в класацията "Да правиш бизнес" (Doing Business), която ежегодно правеше Световната банка. Това е станало в момент, когато Световната банка е искала да увеличи капитала си и са водени преговори с Китай да внесе необходимите средства за това.

Първоначално шефът на екипа, който подготвя класацията, е заявил, че нищо не може да бъде направено, за да бъде повишена позицията на Китай в класацията. Затова Кристалина Георгиева иска от бившия министър на финансите Симеон Дянков, който тогава работи в Световната банка, да намери решение на въпроса. Няколко дни по-късно шефът на екипа по изготвяне на класацията пише имейл на Георгиева, че е намерено техническо решение на проблема, пише вестник "Труд".

Пол Ромер, бивш главен икономист на Световната банка, твърди пред Reuters, че Георгиева го е "отстранила" от опитите му да направи подобренията, за които е бил нает в сферата на изследователската дейност на банката, и не е взела предвид притесненията му относно данните в класацията за Чили. По думите му ръководството на Световната банка е било готово на всичко, дори да наруши принципите и методологията на изследването, за да се постигне по-добър резултат в полза на Китай. Ромер, който е и Нобелов лауреат, напуска банката заради спора през 2018 г.

Кристалина Георгиева категорично отрича да е оказвала натиск върху служители на Световната банка. "Позволете ми да ви го кажа много просто. Не е вярно. Нито в този случай, нито преди, нито след това съм оказвала натиск върху персонала да манипулира данни", каза Георгиева пред 2700 служители на МВФ, според стенограма от срещата, с която разполага Reuters. Георгиева уверява, че високо цени данните и анализа и не притиска персонала да ги променя.

Световната банка още миналата седмица обяви, че спира издаването на класацията "Да правиш бизнес".

Сенатори от САЩ следят изкъсо скандала

Отмяната на класацията "Да правиш бизнес" и обвиненията срещу Кристалина Георгиева вече отекват на Уолстрийт и във Вашингтон. "Тези съучастници трябва да бъдат държани отговорни, а свободните нации трябва сериозно да преоценят ролята, която позволяваме на Пекин да играе в световните институции", заяви сенаторът Марко Рубио от Флорида в изявление пред Reuters.

Сенаторът Бил Хагерти, водещият републиканец от подкомисията по международна търговия и финанси на Сенатския банков комитет, поиска "възстановяване на този ценен доклад при условия, на които можем да се доверим, а не отмяната му". Прекратяването на тези годишни доклади може да затрудни инвеститорите да преценят къде да вложат парите си, казаха инвеститори пред Reuters.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички