Борисов: АЕЦ "Белене" не е домати и краставици, може 3,5 млрд. лв. да отидат за скрап


Борисов: АЕЦ "Белене" не е домати и краставици, може 3,5 млрд. лв. да отидат за скрап
Снимка: МС

4018

Относно АЕЦ „Белене“ какви ли не теории чух. Става въпрос за следното – в момента имаме стока и площадка, в която българския данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв. Ако не вземем някакви мерки за тази стока, тя не е домати и краставици, а ядрени ректори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап. Това каза в началото на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов.

„Не сме толкова богати, че да можем да си го позволим. Продажбата става с разрешение на производителя. Ако ще ги пращаме в музей, значи трябва да направим специален музей, където да ги закараме. Това ще е най-скъпия музей за над 3,5 млрд. лв. Хипотезата, че реакторите са много скъпи, се оказа невярна. И руският производител ни ги докара и ни ги стовари в двора. Осъди ни в Париж да ги платим с лихвите. Лихвите ги опростиха“, добави Борисов, цитиран от БГНЕС.

Премиерът заяви, че не може да разбере протест срещу предстоящата му среща в Русия при положение, че президентът е там.

„Не можах да схвана, президентът е в Москва, а протестът е срещу мен. Не се вкарвайте в тези диалози, обиди, подмятания и крайности дали Съвета в София има успех. Безспорно има успех – цял свят го призна. Това, че президентът е в Москва, пак е добре. Не случайно Хашим Тачи и Вучич си стиснаха ръцете. Гърция и Македония даваха пресконференции в страната“, каза Борисов.

Междувременно енергийният министър Теменужка Петкова заяви пред журналисти, че най-голямата китайска държавна компания е препотвърдила интереса си към проекта.

„От страна на „Фраматом“, бившата френска компания „Рева“, също е налице заявен писмен интерес по отношение на възможността да участват в реализацията на този проект“, посочи тя. „Очакваме парламентът да се произнесе по предложението, което сме направили, за проекта АЕЦ „Белене“, коментира Теменужка Петкова, цитирана от "Фокус".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички