Борисов: Цацаров брани БСП, тя си избира главния прокурор


Борисов: Цацаров брани БСП, тя си избира главния прокурор
Снимка: БГНЕС

2873

Те ги изместиха малко по-рано, но пак има още време. Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос какво става с аферата "Костинброд 2". Той отрече, че е застраховка говоренето за "Костинброд 2" и определи, че "те се занимават само с това".

"Ма с това ли се занимавате" – така Борисов реагира на въпрос на Нова телевизия относно евентуално недеклариран негов имот. "Там, това което е оградено, беше прасето, кокошките, зайчарника", добави лидерът на ГЕРБ. По думите му, ставало въпрос за една стая, която още по времето на Николай Бареков като лице на ТВ7 била снимана, дори с дрон. Това е пристройка, която е част от декларираното ми като имот в декларацията пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), а тази пристройка Борисов използвал, за да посреща хора.

Премиерът не позволи уточняващи въпроси и обясни, че заменката, за която говори БСП – с братовчед му Радослав, имало данъчна проверка по времето на последния мандат, в който социалистите управлявали т.е. кабинета "Орешарски", като инспекторите дори проверявали пода и той не бил от махагон, както се било твърдяло. В крайна сметка стана ясно, че заменка имало, извършена от Радослав Иванов, но на 12.10.2006, когато общинският съвет бил доминиран от БСП. "Мъжът на г-жа Нинова работи в "Лукойл" – значи като се вдигне цената на горивата, той е виновен по същата логика", подчерта Борисов, който счита, че "падението на тези женици вече е голямо. Иначе не са лоши жени сигурно, но тая омраза откъде им се яви". И обърна разговора в посока защо БСП връщало имоти – връща, защото било взето. Тази партия ли ще иска справедливост, възмути се лидерът на ГЕРБ.

По въпроса с къщата в Барселона и манекенката в нея, Борисов отвърна, че всички познават замесените хора – "да ходят да си ги намерят". Премиерът се върна и на темата с гръцкия остров, като се заяде, че Нова телевизия също го анонсирала и не призна, че анонсът "Компромат ли е новината, че Бойко Борисов има остров в Гърция". Припомняме, че по това време беше свалено от ефира на Нова телевизия предаване на Милен Цветков, анонсът за което беше именно темата с гръцкия остров. Когато Бойко Борисов прави нещо, той почва от гола поляна, подчерта премиерът. "Живял съм и ще умра в тази къща в Банкя", каза Борисов и поиска да го заплюят, ако нещата се развият другояче.

По темата "Апартаментгейт" Бойко Борисов заяви, че никога не е подозирал, че е възможно Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и т.н. да са направили такова нещо. В България медиите са първата власт, не четвъртата, е тезата на Борисов. На въпрос дали може да има още оставки и само това ли е решението на проблема, отговорът беше: "Всичко, което е взето неправомерно, се връща".

По въпроса къде е Цветан Цветанов, който още се води номинално ръководител на предизборния щаб на ГЕРБ, Борисов беше категоричен – изтеглил го е назад и след фразата му в "Панорама”, че нямало кой да го накаже, за да осъзнае какво е положението.

Борисов заговори и за избора на Лаура Кьовеши за европейски парламент, като заяви, че социалистите са блокирали избора ѝ. Многократно в предизборните си изказвания лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази подкрепа за Кьовеши. "Ще подкрепим тези, които ни подкрепят Агенцията за труда (бел. ред. – да дойде в България)", обобщи премиерът по темата с предварителните сондажи за бъдещото на най-важните постове в европейските институции – председателят на Европейската комисия, председателят на Европейския парламент, председателят на Европейската централна банка и върховния представител на външната политика на ЕС. А по темата с общите български позиции в ЕС, Борисов не пропусна да захапе "Демократична България" и ги определи като "помагачите на комунистите", които не дошли на работа, припомняйки как Светослав Малинов не се яви на гласуването в комисия по пакет "Мобилност".

Уникално или не, Борисов вече заговори, че е докарал "от 5 до 10 млрд. куб. метра" газ по интерконектора с Гърция, но официално капацитетът е от 3 до 5 млрд. куб. метра – евентуално увеличение зависи от изграждане на допълнителни компресорни станции, за което още няма яснота.

На въпроса за жизнения стандарт – че като статистика разходите на българите, на домакинствата, са повече от приходите, премиерът всъщност не отговори, като обърна темата за държавния бюджет и как БСП като е на власт, той бил на дефицит и колко пари са дадени за хората с увреждания, инфраструктура, военни, полиция, учители. А по въпроса с идеята за минимална европейска заплата, Борисов коментира как "бедните българи" на празник отивали в Гърция. Минималната работна заплата никога няма да стигне – въпросът е да създаваме повече индустрия, да се вдигат заплатите, уточни премиерът, според който "тези, които работят най-много, са най-богати". А по въпроса с неговите лични доходи, министър-председателят каза, че транспортът ми е безплатен, стигат ми парите. Чак тук кандидат номер едно за евроизборите Мария Габриел успя да каже нещо и уточни, че единна ставка за Европа е немислима, а трябва да се създават условия за заетост, като даде пример с IT сектора. 

Попитан относно новият булевард във Варна и как той беше потопен още при първия голям дъжд, отговорът беше: "Качеството е отлично" и че срещу природата не може да се направи нищо.

За финал Борисов потвърди, че независимо от резултата на евроизборите, той няма да подаде оставка. И шокира с твърдението, че сегашният главен прокурор Сотир Цацаров брани БСП, а БСП си избирала главния прокурор по принцип.

Блиц въпроси

На краткия въпрос какво е Европа за него, Борисов отговори, че това е най-доброто място за живеене. Като политик извън ГЕРБ, на който се възхищава, премиерът посочи зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Интересен отговор даде Борисов на въпроса има ли порок: "Това, че на дърти години почнах да пуша, но ще го ликвидирам. Умен човек няма как да пуши". Нямам най-добър приятел, продължи премиерът и каза, че през миналото лято не е почивал заради европредседателството и форматът 16+1 с Китай.

Няма да ми стигне времето да кажа с какво се гордея, добави министър-председателят. Срамувам се от това, което направихме през последния месец с тези глупости, но съм убеден, че няма повече да се повтори – човешко е да се сгреши, човешко е да се прости, заяви Борисов, без да назовава пряко скандала "Апартаментгейт". За последно Борисов плакал, когато майка му починала. Ползвам асансьор в Министерски съвет, "у нас немам", уточни премиерът. Живея с децата. По принцип Станишев, лидерът на ПЕС, е много важен човек след неделя – защото трябва да се водят преговори за излъчване на четирите големи (председателите на ЕК, ЕП, ЕЦБ и външният министър на ЕС).

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички