Борисов: Готов съм веднага да преразгледам мораториума върху лекарствата


Борисов: Готов съм веднага да преразгледам мораториума върху лекарствата
Снимка: БГНЕС

3207

Готов съм веднага да преразгледам мораториума за лекарствата и, ако в 1/3 от страните в ЕС едно лекарство се употребява, да го доставим. Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов по темата с наложения мораториум от Народното събрание върху новите лекарства у нас.

Припомняме, че вчера (14 декември) депутатите приеха отново пълния текст на Закона за бюджета на НЗОК, като ветото на президента Румен Радев беше отхвърлено със 126 гласа "за" и 95 "против". Ветото беше върху параграф 6, според който през следващата година Здравната каса няма да покрива разходите за нови скъпи терапии.

Мораториумът над нови терапии е най-съществената промяна в работата на Касата за догодина. Той засяга около 20 нови молекули за пациенти с онкологични, автоимунни и различни редки заболявания.

"Не съм съгласен поне от това, което лекарите са ми говорили за лекарствата. Всички считат, че именно в новите лекарства е лобизмът. И се приложи румънският модел. Ние сме прогнозируемо правителство. 1/3 от 28-те страни (страните членки на ЕС - бел. ред.), ако го има дадено лекарство, ще го платим веднага. Това е просто грижа за хората. Не е човешко така да се говори", категоричен бе Борисов. 

На всеки, като не му харесва нещо, на шест месеца ще правим избори ли? Тя алтернативата е ясна - БСП и ДПС. България беше отличена за границата в Турция. Говорихме по време на нашето председателство да се направи и една среща на върха с Турция. Ние носим нашата отговорност и я носим добре. Сложили сме я темата, моя е идеята и на колегата Ципрас. Той благодари на България за реакцията за Лозанския договор, влезе Борисов в темите с миграцията, Западните Балкани и отношенията ЕС-Турция.

Друго е един формат с Европейската комисия, и то на наша територия, отбеляза министър-председателят.

Знам какво говори Юнкер, Меркел, Макрон, Ципрас. Всички са категорични: трябва да запазим моста с Турция, защото всички тези бежанци, които са там, ще тръгнат през Гърция и България, каза още Бойко Борисов.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички