Браншът поиска по-ниско ДДС за хляба, за да се усети устойчива цена


Браншът поиска по-ниско ДДС за хляба, за да се усети устойчива цена
Снимка: Pixabay

3769

Чувам и някакви такива цифри – лично аз не съм се натъкнала на такива. Поскъпването е по-малко от 10 стотинки. Това заяви Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България в коментар относно поскъпването на хляба, което се изчислява в някои региони на 20, дори 30 стотинки.

В пазарен аспект не може да се коментира по този начин цената на хляба, каза още Кукушева във връзка с инициативата на земеделския министър Румен Порожанов да моли големите търговски вериги да сложат цена на хляба, в която няма печалба. Според председателя на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Порожанов действал съгласно законова поправка от времето на кабинета "Орешарски", създаваща съгласувателна комисия с бранша, която си стои на хартия и няма практическа полза от нея. Пазарът не се нуждае от регулация, но пък мъдри хора казват, че няма по-силно нещо от държавата. Цената на хляба се определя от стойността на енергоносителите, от стойността на суровината, от стойността на труда и от ДДС, изброи Кукушева пред Нова телевизия.

По въпроса с ДДС-то председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България поиска диференциране и даде два примера – туризмът е с по-ниска ставка, хазартът – също, като и двата бранша се развиват отлично. Кукушева се обърна задочно към финансовия министър Владислав Горанов, като каза, че ако ДДС се намали, всички потребители в България и най-вече пенсионерите с най-ниски пенсии ще усетят в дългосрочен план устойчива цена на хляба. Тя добави, че без корекция на ДДС е абсурдно да се каже докъде може да стигне поскъпването на хляба и че сега е времето, в което, преди приемането на бюджета догодина, трябва да се мисли за стъпката с ДДС-то.

Същевременно експертът от ИПИ Калоян Стайков отказа да говори за "психологическия фактор" относно хляба и цената му. Той обаче смята, че най-сериозният фактор е поскъпването на пшеницата на международните пазари. За мен е изненадващо участието на министъра, но показва в каква посока мисли правителството и тя не е най-добрата, смята Стайков. Според него решението е само едно – повишаване на реалните доходи, за да не се усеща поскъпването на определени стоки. Ролята на държавата е да създава условия за бизнеса да се развива, той да наема хора, те да печелят все повече и повече. Не може при всяка лоша реколта някой министър да каже "ама не може така" – лоши години сме имали и преди, ще има и в бъдеще, обобщи експертът.

Стайков напомни, че до 2008 година догонвахме доходите в ЕС бързо, след това, до 2014-5 година "нещата замръзнаха". А относно ДДС-то той не се съгласи, че това ще изсветли бизнеса. И защити тезата, че не бива да има диференцирано ДДС.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички