Британският парламент ще има последната дума за "развода" с Брюксел


Британският парламент ще има последната дума за "развода" с Брюксел
Снимка: Getty Images/Guliver

1971

Депутатите в Камарата на общините одобриха предложените промени в закона за Brexit, съгласно които парламентът в Лондон ще има последната дума в „развода“ с Брюксел. Договорът за излизането на Великобритания от структурите на Европейския съюз трябва да бъде одобрен от парламента – в подкрепа на това решение се изказаха 309 от депутатите, 305 гласуваха „против“, предаде "Фокус".

Вотът в Лондон е първото сериозно поражение на премиера Тереза Мей по въпросите за Brexit. Принос за изхода от гласуването дадоха и част от торите, които не са убедени привърженици на раздялата между Великобритания и ЕС. Водени от от бившия главен прокурор Доминик Грийв, „бунтовниците“ сред консерваторите, както ги определиха медиите след проведеното гласуване, се надяват да отменят или поне да забавят изпълнението на резултатите от референдума за Brexit, като предизвикат ситуация, която да наложи отлагането на „развода“ за по-късна дата. И успяха да спечелят вота с четири гласа разлика, въпреки силния натиск от редиците на собствената им партия.

Смущаващото поражение – първото за Мей в плановете й за Brexit, дойде след като Джереми Корбин призова депутатите от Лейбъристката партия също да подкрепят промените в законодателството, предложени от Грийв. Резултатът от вота разкри дълбокото разделение в редиците на торите, което ще попречи на Мей да се похвали с „победа“ в Брюксел.

А такава й нужна. В четвъртък, 14 декември, в белгийската столица започва заключителната за годината среща на правителствените и държавни лидери на страните от Общността. В рамките й следваше да бъде обявено, че е постигнат „достатъчен напредък“ по въпросите за Brexit, за да се премине към следващата фаза на преговорите между Брюксел и Лондон.

Британският министър-председател трябваше да използва форума на високо равнище, за да започне преговорите за търговската част от споразумението за излизане на Обединеното кралство от структурите на Общността, но сега европейските лидери ще се чудят дали тя все още има необходимата политическа подкрепа в Лондон, за да сключи сделката.

Очаква се в рамките на двудневния форум в Брюксел главният преговарящ с Лондон от името на ЕС Мишел Барние да информира лидерите за напредъка, постигнат в първата фаза на разговорите, и официално да отправи препоръка за продължаването им. Ако няма изненада в последната минута, от лидерите се очаква да я одобрят.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички