Броят на електрическите коли у нас расте с 15% на година


Броят на електрическите коли у нас расте с 15% на година
Снимка: istock

3758

В ЕС всеки седми автомобил вече е електрически или хибриден, у нас сме много далеч от тези цифри, но ежегодно броят на продадените коли от този тип нараства с не по-малко от 15-20%. Това посочи Ивайло Жеглов, управител на фирмата съорганизатор на специализирано изложение за електрически, plug-in хибридни и хибридни превозни средства у нас, предава БТА. Изложението е първо по рода си на Балканите, а негов домакин е Дворецът на културата и спорта във Варна.

Повечето от държавите в ЕС оказват някаква финансова подкрепа при покупка на електроавтомобил, посочи Жеглов. По думите му в съседна Румъния тази сума е 10 000 евро. У нас единствената помощ е възможността за безплатно паркиране в сините и зелени зони в градовете, но въпреки това пазарният дял на тези автомобили нараства непрекъснато, посочи Жеглов.

Според него изискванията на клиентите също се повишават. По думите му, докато преди време основният фактор за купувачите е бил колко километра могат да бъдат изминати с едно зареждане на батерията, сега гледат ускорението на колата, мощността, екстрите й. От значение е къде може да се зарежда и колко е времетраенето на този процес, каза още Жеглов. Според него, тъй като бъдещето е на екоавтомобилите, вече няма компания, която да не произвежда такъв тип коли. Конкуренцията сред производителите на батерии също става все по-сериозна, което пък ще помогне за намаляването на цените на превозните средства, посочи Жеглов.

Той допълни, че у нас се разраства и мрежата за зареждане на този вид автомобили. Освен по пътищата, вече има зарядни станции в хотели, ресторанти, дори при новото строителство на жилищни сгради се осигуряват такива възможности, така че и в България животът се подготвя за времето, когато бензинът и дизелът ще бъдат забравени, обобщи Жеглов.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички