БСП поиска временна комисия за санирането


БСП поиска временна комисия за санирането
Снимка: БГНЕС

4495

Парламентарната група на БСП внася проект за решение за създаване на Временна комисия за установяване на фактите и обстоятелствата, свързани с изпълнението на Националната програма за саниране, предаде БГНЕС.

Бихме искали да станат ясни всички обстоятелства, свързани с изработването на критериите на програмата и изпълнението на целите й, с начина на определяне на пределните цени на строителните дейности по тази програма, които след това бяха коригирани многократно, изразходваните финансовите средства за програмата до момента, както и постигнатите резултати, заяви на брифинг Жельо Бойчев от БСП.

Искаме и да се заложи в предмета на комисията бъдещето развитие на програмата, обясни Бойчев.

Той припомни, че на 9 юни тази година имаше дебат в НС по настояване на БСП по време, на който бяха приети решения, съгласно които министърът на регионалното развитие внесе информация в НС. От тази предоставена информация ставало ясно, че към момента има подписани договори за близо 2 млрд. лв. Става ясно още, че има сключени 4759 договора между общините и етажните собствености. Но, ставало ясно и, че няма предвидени финансови средства в бюджет 2018 г. за продължение на програмата и за изпълнение на сключените договори.

„В предоставената информация министър Нанков твърди, че се нуждаем от изработване на цялостна жилищна стратегия и е необходим ангажимент на собствениците за продължаване на бъдещата програма. Към момента не е ясно какво е бъдещето на програмата и какъв процент ще се заплаща от гражданите, ако те продължат намерението си за саниране. Това създава дискриминация между тези, които ползваха 100% финансов ресурс безвъзмездно и тези, които трябва да доплащат“, смята Жельо Бойчев.

Той подчерта още, че БСП са притеснени и от констатациите от доклада на Сметната палата, който е отразил, че е нарушен Законът за публичните финанси, където се казва, че бъдещи ангажименти за стартиране на програми, които ангажират бюджетен ресурс може да става само чрез държавен бюджет и решение на НС.

Междувременно от ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят искането. „Програмата за саниране е една от изключително важните за България. Тя има задължителните ефекти като спестените и намалените сметки на гражданите, облагородяването и променянето на облика на градската среда. Хората очакват програмата да продължи и тя продължава, защото те я искат“, каза депутатът от ГЕРБ Николай Сираков.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички