Бюджетната комисия одобри на второ четене намаляването на партийните субсидии


Бюджетната комисия одобри на второ четене намаляването на партийните субсидии
Снимка: БГНЕС

2458

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие предложението на Министерския съвет за актуализацията на бюджета за 2019 година, с който се намалява субсидията на партиите и коалициите от 11 на 1 лев на получен действителен глас, предаде БГНЕС.

Окончателното решение ще бъде взето на пленарното заседание в петък, когато промените в закона ще бъдат гласувани на второ четене.

Темата днес предизвика горещ дебат сред депутатите в комисията. От ДПС защитиха своето предложение, че ако държавното финансиране на партиите бъде драстично намалено, то по-добре да бъде сведено до 0 лева, което да доведе до възможност политическите сили да получават средства по прозрачен начин от физически и юридически лица.

„Къде бяхте по време на референдума, когато ние говорихме, че партиите ще попаднат в ръцете на олигарси?“, попита Йордан Цонев по време на дебатите. „Ние правим това против волята си. Ние правим това, защото ни принуждавате. Ние искаме публично финансиране, но не в изсмукан от пръстите размер, а в реален размер“, допълни още той.

Според него, колкото и прозрачен модел да бъде разписан, ако няма публично финансиране, партиите рискуват да „попаднат в ръцете на олигарси“. Той подчерта още, че за провеждането само на едни избори, една политическа партия има нужда от минимум 2 млн. лв., с които да финансира медийната си кампания и да разработи рекламни материали.

Във връзка с обществените нагласи за намаляване на партийната субсидия, Цонев коментира: „Хората не ни харесват – добре! Обаче не е измислен друг модел, освен този с политическите партии. Решава ли се проблемът, като им спреш финансирането? Не, задълбочава се“.

От ДПС са категорични – партиите имат нужда от обществено финансиране в достатъчен размер.

Категорично против се обявиха и от БСП. „Ние не сме наивници. Това е един внимателно разработен сценарий от години“, коментира проф. РуменГечев. Според него в дебатите не бива да се привежда като аргумент проведеният през 2016 година референдум, в който 2,5 млн. души подкрепиха идеята за 1 лев партийна, защото той беше юридически невалиден. В изказването си той допълни още, че тенденцията в Европа всъщност е за постепенно увеличаването на публичното финансиране на политическите сили. „Това, което от ГЕРБ предлагате, е антидемократично и не е европейско. Каква Америка, какви 5 лева. Ще ми слагате на Трабант двигател от Мерцедес. Ние сме членове на ЕС“, каза още той.

Това даде повод на председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова да обвини БСП за това, че единствено критикуват, но не предлагат конкретни промени.

В крайна сметка мнозинството в комисията отхвърли предложението на ДПС за 0 лева субсидия, но прие т. нар. отворено финансиране, което предвижда юридически лица също да могат да правят дарения на партиите и коалициите. Възприе се и идеята на ГЕРБ партиите да получават безвъзмездно офиси от държавата или общината, за да развиват политическата си дейност.

Идеята на левицата партиите да върнат на бюджета парите от субсидии, които държат на влог и не са усвоили към дата 3 юни 2019 година, също не срещна одобрение.

Текстовете на НФСБ - даренията от физически и юридически лица да не могат да надхвърлят 8 млн. лв. за една година, както и на ВМРО - партиите, които са парламентарно представени, да получават и допълнителна субсидия, за да развиват парламентарната си дейност, също бяха отхвърлени.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички