50% от офисите в строеж у нас вече са наети


50% от офисите в строеж у нас вече са наети
Снимка:

9775

Динамичен пазар и висока предприемаческа активност - такива са тенденциите в имотния сектор у нас. В момента преобладават сделките за терени за офисно, жилищно и складово-логистично строителство. Цените са стабилни с потенциал за покачване. Това показва анализ на брокерската компания Forton.

Агентите на недвижимо имущество регистрират вълна от нови проекти на пазарите на офиси и индустриални площи. За близо 50% от офисите в строеж вече има наематели или са в преговори за наем.

"Новите фирми, идващи на българския пазар, не само запазват своя брой, но и се увеличават като обем търсене. България печели съревнованието с Румъния и други съседки в международния избор на локация", коментира мениджърът в имотна компания Станимира Пашова пред БНР.

Засиленото търсене на площи под наем в комбинация със стабилните наемни нива дава увереност на предприемачите да инвестират в ново строителство, показва анализът за първите 9 месеца на годината.

"Голям брой български фирми стартираха своята дейност в областта на аутсорсинг услугите и IT-сферата. Този вид компании растат и печелят все повече клиенти", коментира още Пашова.

Сделките със строителни парцели продължават да доминират на инвестиционния пазар, като формират 60% от обема му през деветмесечието. Това се равнява на 58 млн. евро от общо близо 97 млн. евро обща стойност за периода.

През третото тримесечие най-големите инвестиционни сделки бяха покупката на 14 000 кв. м от „Кауфланд България“ за строителството на хипермаркет във Варна. Продавач е „Спортен комплекс Варна“, а платената цена е 9.4 млн.евро.

Сделки със земя за строителство на търговски площи също не липсват. Планираните проекти са предимно в биг-бокс сегмента, където има компании с планове за активна експанзия в близките години.

По отношение на търговските площи след излизането на 100 000 кв. м миналата есен от средата на тази година пазарът постепенно се стабилизира като предлагане и наемни нива. В ценови план пазарът в София се възстановява, като след спада от края на 2014 г. през последните месеци наемите на първокласни площи в моловете се върнаха на 25евро за кв. м.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички