Експерт: Купуването на имот на 100% с кредит е опасна тенденция


Експерт: Купуването на имот на 100% с кредит е опасна тенденция
Снимка: iStock/Guliver

7892

Няма балон на пазара на недвижимите имоти, по-скоро очакваме успокояване. Това каза Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

„Анализът показва, че цените на имотите продължават да се покачват, но ръстът на броя на сделките е вече доста колеблив. В някои градове има спад, а в някои – лек ръст. Еуфорията от последните 3 г., когато всяка година имахме едновременен ръст и на цените, и на броя на сделките като че ли вече е зад нас”, отчете той пред bTV.

По думите му сега цените са на нивото или малко по-ниско отпреди 10 г. Едновременно с това доходите в този период се повишиха между 30-40% и продължават да нарастват, допълни Павлов.

Според него купувачите имат повече изисквания към имота, който търсят.

„Благодарение на сериозния ръст на новото строителство вече има повече оферти, които трябва огледате, преди да вземете решение. Цените са доста високи, така че купувачите трябва са изправени пред важен избор – дали да купят по-малко жилище с бюджета, който имат, или да отидат в по-евтин квартал, където да вземат жилище с големината, която търсят”, посочи Павлов.

По думите му броят на хората, които вземат заем, за да купят имот, се увеличава всяка година. „Вече хората, които купуват с кредит, са значително повече като дял спрямо тези, които купуваха с кредит преди 10 г. Една от причините са изгодните условия на банките – лихвите днес са 2 пъти по-ниски, отколкото преди 10 г.”, коментира той.

По повод появата на купувачи, които вземат имот 100% с кредит, Павлов заяви, че това е опасна тенденция и трябва да има рестрикции.

„Това са хора, които нямат достатъчно капитал, за да се включат в такава сделка, и вземат и ипотечен, и потребителски кредит, за да успеят да я финансират”, подчерта той.

Икономическият анализатор Лъчезар Богданов каза, че вероятно се задава краят на няколкогодишния период на тези на практика нулеви лихви. Според него това не е нормално положение, което може да бъде устойчиво в дълъг период от време. „Парите имат цена, отложеното потребление има своята цена и няма как в дългосрочен план да останат в това положение”, каза Богданов. Прогнозата му е, че още догодина в еврозоната ще започне тенденция за повишаване на лихвите, което няма как да не се пренесе и у нас.

По данни на БНБ отпуснатите жилищни заеми до август 2018 г. са 10,15 млрд. лева, като ръстът е 9,6%.

Какво ще плащаме, ако сме изтеглили кредити при едни условия и те се променят?

Ако в момента средно българинът тегли средно 100 000 лв. за 20 години, при лихва 3,3% месечната вноска му е 570 лв. Ако лихвата се покачи с 0,5 процентни пункта, вноската ще скочи на почти 600 лв., или с 25-30 лв., изчисли кредитният консултант Тихомир Тошев.

"Винаги съветваме хората да смятат, какво би се случило, ако лихвата се повиши с 1 процентен пункт – тоест ако от 3,3% стане 4,3%. Тогава средното месечно плащане ще поскъпне с около 50 – 60 лв. – до 622 лв.”, допълни той.

Има разлика как ще поскъпнат вече изтеглените кредити, защото прогнозите за повишение на лихвите ще се отразят за новоотпусканите кредити, отбеляза Тошев.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички