Евростат: Ръст на цената на жилища в България през първото тримесечие на 2016


Евростат: Ръст на цената на жилища в България през първото тримесечие на 2016
Снимка: БГНЕС

4464

Данни на Евростат сочат, че има ръст при цената на жилищата в България през първото тримесечие на 2016 г. Повишението спрямо предходното тримесечие е с 1.1%. На годишна база цените на жилища у нас за периода януари-март са скочили с 4.5 на сто, отчитайки по-ускорен от средния за целия Европейски съюз растеж, съобщава БНР.

Цените на жилищата в еврозоната през първото тримесечие демонстрират най-бърз годишен темп от осем години насам. Според Евростат, жилищните цени в региона са били с 3% по-високи през първото тримесечие на 2016 г. Това много голям ръст на цените от първото тримесечие на 2008-а - точно шест месеца преди началото на финансовата криза. Нарастването на жилищните цени е знак за постепенното възстановяване на икономиката на еврозоната и преодоляване на негативните последици от кризата.

Според резултатите на статистическата агенция жилищните цени в целия ЕС са се увеличи през първото тримесечие с 0.7% спрямо последните три месеца на 2015 г. и са отчели годишен ръст от 4 на сто.

На чело на класацията за скок в цените на жилищни имоти е Австрия, където има нарастване с 13.4% от началото на настоящата година, което е два пъти повече от растежа отчетен през миналата година. Извън Австрия, най-голямо увеличение на цените е се наблюдава в Унгария (с 15.2% на годишна база), докато шведските цените на жилищата са се повишили с 12.5%. В Германия покачването през първото тримесечие е с 4.4 на сто.

Що се отнася до цените на жилища във Великобритания, очакванията са пазарът на иимоти на острова да отслабне значително в резултат на решението на англичаните да напуснат Европейския съюз. Регистрирано е повишение с 1.1% на цените на британските жилищата за първото тримесечие, спрямо края на миналата година и нарастване с 8% на годишна база.

 

 

 

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички