Имотите в София се продават средно за 50 дни


Имотите в София се продават средно за 50 дни
Снимка: БГНЕС

7299

2014 г. беше година на завръщането на купувачите, а 2015 г. от своя страна донесе отчетлив подем на имотния пазар в София. Не само купувачите се завърнаха още по-трайно и активно, но се завърна доверието към имотния пазар и към имотите като инвестиционен актив. Завърнаха се инвеститорите, заговорихме за доходности, нарасна интересът към покупка на имоти ново строителство. Така 2015 г. постави едно ново начало за имотния пазар в София. Това коментира Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

„Изключително висок интерес отчетохме към имоти ново строителство, като купувачите вече са много по-уверени в закупуване на жилища и „на зелено“. Често ставаме свидетели на висок процент реализация на площите в жилищни проекти дори преди започване на самото строителство“, допълва Стойкова.

Средни цени

По данни на BULGARIAN PROPERTIES през 4-тото тримесечие на 2015 г. средната цена на продадените апартаменти в София за първи път от 2011 г. насам премина границата от 800 евро/кв.м.

Жилищата в София през последните месеци на годината са се продавали средно за 815 евро/кв.м. при 794 евро/кв.м. за 3-тото тримесечие и 764 евро/кв.м. за 4-тото тримесечие на 2014 година. Съответно, нарастването на цените на имотите в София през последното тримесечие е в размер на 6% на годишна база и 2.6% спрямо предходното тримесечие.

Данните сочат още, че средната обща цена на закупените апартаменти в София за периода октомври - декември е 75 280 евро.

Така по данни на BULGARIAN PROPERTIES 2015 година приключи със средна цена на продадените жилища в София 790 евро/кв.м. при 745 евро/кв.м. за 2014 г. и ръст на цените в размер на 6%. Средна обща покупна цена на жилищата в столицата през 2015 г. е 70 200 евро.

От данните още се вижда, че и офертните цени, и цените на база реално сключени сделки все повече се сближават, като разминаването вече е под 100 евро на кв.м. - най-малката разлика от години насам. През 2015 г. жилищата в София са се оферирали средно на 880 евро на кв.м. - с 2% по-скъпо, отколкото през 2014 г.

Обеми продажби

През последното тримесечие на 2015 г. изчисленията на BULGARIAN PROPERTIES по данни на Агенцията по вписванията сочат, че продажбите в столицата са се повишили с 8% на годишна база. Вписани са 7 541 продажби при 6 975 за същия период на 2014 г.

Като цяло за 2015 г. измерихме най-голямото нарастване на продажбите в София през последните няколко години. Вписани са 24 379 продажби при 20 863 през 2014 г., което представлява нарастване с близо 17%.

Параметри на закупените жилища

През изминалата година ясно се очерта търсенето на по-големи жилища. Много от купувачите търсеха тристайни апартаменти, но сделки най-често се сключваха с по-малки жилища. 50% от всички закупени жилища в София през 2015 г. са двустайни апартаменти, а 3-стайните са около 35%. Голям интерес предизвикват и ателиетата, които стават все по-популярни за инвестиция с цел отдаване под наем. Те съставляват около 8% от продажбите в столицата през изминалата година.

Най-предпочитаната конструкция си остава тухлената, като повече от половината продажби са в такива сгради, а останалите - в панелни и ЕПК сгради. Най-предпочитаните етажи са 3-ти до 5-ти.

Търсене по квартали

Южните квартали продължават да бъдат най-предпочитани за покупка, a средната цена на закупените жилища в тези райони през изминалата година беше около 830 евро/кв.м.

Друга популярна сред купувачите зона е районът на Хладилника и Кръстова вада – по протежение на бул. „Черни връх“, около мол Paradise Center и нагоре към околовръстния път. Този район става все по-привлекателен за купувачите заради наличието на удобства, търговски обекти, изграждането на метрото, подобряващата се инфраструктура и близостта до Витоша.

Кварталите Студентски град и Витоша също са сред харесваните от купувачите, а наличието на ново строителство и добри цени на имотите (средно около 730 евро/кв.м.) ги нареди на челни позиции по закупени жилища през 2015 г.

Лозенец и центърът продължават да са едни от най-търсените квартали и именно в тях имотите сe продаваха най-скъпо през изминалата година – на цени средно около 1 100 – 1 200 евро/кв.м.

Различните части на Младост също са сред най-търсените от купувачите. Най-евтино са се продавали жилищата в квартали като Дружба, Левски, Сухата река – средно около 580 евро/кв.м.

Престой на имотите на пазара

И през последното тримесечие на 2015 г. имотите в София са се продавали средно за 50 дни, какъвто беше средният престой на пазара и през предходното тримесечие. Това показва, че за цялото второ полугодие на изминалата година имаме значително ускоряване на срока на реализация на имотите, което значи, че имотите са по-ликвидни, а купувачите все по-бързо взимат решение за покупка.

Ето и как се изменя средният срок за реализацията на имот в София през изминалите години по данни на BULGARIAN PROPERTIES:

• 2015 г. – 63 дни – около 2 месеца

• 2014 г. – 104 дни – около 3.5 месеца

• 2013 г. – 97 дни – малко над 3 месеца

• 2012 г. – 121 дни – около 4 месеца

На базата на тези данни можем да направим извод, че срокът за продажба на имот в София през изминалата година се е скъсил с около месец и купувач вече се намира средно за 2 месеца. Трябва да се има предвид обаче, че за постигане на продажба в такъв срок от решаващо значение е цената на имота, която трябва да бъде пазарно определена.

Прогноза за 2016

Очакванията ни са подемът в жилищния пазар в София да продължи и през 2016 г. с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените в София с около 7%.

Новото строителство ще бъде хит през тази година, тъй като новите проекти отговарят в по-голяма степен на нуждите на купувачите, по-модерни и по-добре проектирани са, с по-качествени материали и на добри цени.

Строителните предприемачи навлязоха мащабно на пазара с нови проекти през 2015 г. и тази тенденция вече се усеща под формата на по-голямо предлагане. Именно новите проекти са факторът, който балансира пазара в София и спомага търсенето да намери съответното предлагане на качествени имоти при цени, които купувачите са готови да заплатят.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички