Инвестицията в български имот по-изгодна от тази в жилище в Европа


Инвестицията в български имот по-изгодна от тази в жилище в Европа
Снимка: БГНЕС

4995

Инвестицията в имот в България има по-голяма възвръщаемост от тази в имот в чужбина. Това сочи проучване в специализирани платформи за продажба на недвижимо имущество в няколо държави, които са предпочитани от българите, пише "Труд". 

Германия

Ако и на вас, както на не малко българи, Германия ви се вижда като най-примамливата инвестиция, то удоволствието да притежавате скромен двустаен апартамент в центъра на Берлин с квадратура от около 50 кв. м ще ви струва 200 хил. евро. Цената за отдаване под наем на подобен имот е около 850 евро, което ще рече, че коефициентът на възвръщаемост на инвестицията от 200 хил. евро ще бъде 5,1% на година.

“Митте”, “Кройцберг” и “Фрийдрихшаин” са кварталите на Берлин, които се намират в непосредствена близост до центъра и които използвахме за анализа на имотите извън централната част на града. Цифрите показват, че “Митте” е най-предпочитаният от трите, но разбира се, с цената на жилищата се вдига и цената на наемите, което пък води до минимална промяна в процента на възвръщаемост, който е между 4 и 5%.

Цените на имотите, както и на наемите варират според състоянието на апартамента, местоположението и други фактори, за разлика от възвръщаемостта, която остава почти непроменена в отделните райони на Берлин.

Ако пък предпочитате Южна Германия, то в центъра на Мюнхен, столицата на Бавария, средната цена на кв. м е малко по-висока от тази в Берлин, около 6000 евро. Това обаче се компенсира от по-високите цени. За двустаен апартамент от 50 кв. м в центъра на Мюнхен ще заплатите приблизително 300 хил. евро, а наемът на подобен имот е около 1300 евро на месец, което пък ще ви донесе 5,2% възвръщаемост на година.

Цените в квартали като “Зендлинг” и “Максфорщад” показват по-голям процент на възвръщаемост от имотите в Берлин, но както вече споменахме, тук цените на кв. м са по-високи. Затова ако изберете Мюнхен като цел на вашата инвестиция, то подгответе сериозната сума от около 300-350 хил. евро.

Гърция

Ако мечтаете да сте горди собственици на апартамент в близост до морето – Северна Гърция е вашата дестинация. Ще може да го отдадете под наем или да почивате там през лятото. Дали ще го отдадете под наем, или ще го ползвате като място за почивка, е ваше решение. Очаквано, цените там са много по-ниски от тези в Мюнхен и Берлин, като средната цена на кв. м е около 950 евро. За един двустаен апартамент от 50 кв. м ще платите малко над 47 хил. евро. Гърция е популярна туристическа дестинация, затова лесно бихте намерили наематели за дългия летен сезон, за зимата тази задача става трудна. Наемът за целия туристически сезон на подобен вид имоти в южната ни съседка е средно около 4500 евро, което при средни статистически данни ще ви донесе 9,4% възвръщаемост на година.

Според проучване на пазара конкретно в Солун цените на малки апартаменти варират между 30 и 50 хил. евро, а ако притежавате такъв апартамент, то ще можете да го отдадете под наем срещу 250-400 евро. След пресмятане на коефициента на възвръщаемост резултатите са доста обнадеждаващи, като достигат до цели 10%.

Сърбия

За да представим адекватно ситуацията на пазара на Балканите, стигаме и до съседна Сърбия. В Белград може да очаквате цена от около 1400 евро за кв. м. Двустаен апартамент с площ от 50 кв. м ще ви струва 70 хил. евро. Отдаването му под наем ще ви носи средно 400 евро на месец. Коефициентът на възвръщаемост на инвестицията съответно е 6,8%. Погледнато по-отблизо, цените варират, като например в кв. “Червени кръст” процентът е около 6, докато в кв. “Дединйе” достига до 7,3. Въпреки това средният процент за Сърбия си остава стабилен.

Румъния

Румъния и по-специално Букурещ също е една много добра дестинация за инвестиране. Там цените на кв. м са около 1350 евро и един малък двустаен апартамент в центъра ще ви струва около 68 хил. евро. Наемите на такъв тип имоти е 500 евро, като така коефициентът на възвръщаемост на вашата инвестиция ще бъде 8,9%.

Интересното за Букурещ, както и за доста от споменатите градове, е, че по-голяма възвръщаемост има в по-далечните квартали, отколкото в централните. Същото важи и за София, където според данните възвръщаемостта на инвестицията, например в “Лозенец”, а дори и в по-далечни квартали като “Овча купел”, е по-висока от тази в центъра.

Испания

Барселона е един от любимите и търсени градове на българите. Цената на кв. м в центъра на града е около 4200 евро. Един двустаен апартамент от 50 кв. м струва приблизително 210 хил. евро. Наемите на такъв вид имоти са около 1100 евро на месец, а коефициентът на възвръщаемост би бил 6,2% на година при евентуална инвестиция там. Въпреки че този коефициент не е еднакъв във всички части на града, то няма драстични разминавания. Според данни от различни райони на Барселона, съответно “Гарсия” и “Сантс”, възвръщаемостта на инвестицията е около 5-6% в зависимост от състоянието и местоположението на предлаганите апартаменти.

Италия, Австрия, Франция

Цените в Рим, Виена и Париж са почти идентични. Цената на кв. м в тези три европейски столици е малко над 7000 евро, което се равнява на 350 хил. евро за апартамент от 50 кв. м. Средният наем на такъв двустаен апартамент е 1400 евро, като така коефициентът на възвръщаемост е едва 4,8%, в Париж дори и малко по-нисък.

България

Според анализа на горепосочените цени в България не само са едни от най-достъпните имоти, но и възвръщаемостта на инвестицията е доста по-висока от големите европейски градове.

Ако притежавате 200 хил. евро, според данните е най-добре да ги инвестирате в имоти в България. Възвръщаемостта в нашата столица е по-голяма от тази в други европейски градове с до 4,2%. Така излиза, че може да си купите четири двустайни апартамента в София вместо един в Берлин или Мюнхен и да си върнете инвестицията за двойно по-кратко време.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички