Калкулатор помага да смятаме таксата за 99 имотни услуги в Столична община


Калкулатор помага да смятаме таксата за 99 имотни услуги в Столична община
Снимка: БГНЕС

4237

Столична община и българската геоинформационна компания "Мапекс" създадоха калкулатор за цените на 99 услуги предлагани от Направление „Архитектура и Градоустройство“.

Вече всеки гражданин или фирма ще може да пресметне лесно и получи информация за всички разходи и такси за предлагани от НАГ услуги.

"Мапекс" използваха своя опит в изграждане на географски информационни системи и електронни услуги, за да интегрират в информационната система на НАГ голям брой от услуги, за които няма фиксирана цена, а такса, която зависи от множество фактори, включително срок за изпълнение или местоположението на обекта.

Голяма част от предлаганите от НАГ услуги притежават характерни параметри, които определят таксата за тяхното предоставяне. Когато потребител на сайта на НАГ избере конкретна услуга, до нея има бутон „Детайли“, където се намират всички данни към услугата: име, срок, правно основание, цена, освобождаване от такси, пояснения, подписва се от, необходими документи, образец на заявле ние.

Когато потребителят избере „Цена“, той отива до калкулатора за конкретната услуга. Параметрите за генериране на цената на услугата са няколко вида - параметри като РЗП, линейни метри, брой имоти и брой точки, но и списъци с предефинирани стойности като например сграда, ограда по чл. 48, ал. 9 от ЗУТ, ограда по чл. 147, ал. 1, т. 7 от ЗУТ i т.н.

След като въведе параметрите за имота, системата изчислява таксата за конкретния потребител, в зависимост от избраните и въведени от него стойности. Таксата на специфични услуги зависи и от зоната на строителни граници на Столична Община.

Като част от проекта, специалистите на "Мапекс" създадоха карта с геореферирани зони на строителни граници, действащи ОУП, ПУП и регулация, кадастрален план и административна карта. През интерактивната карта могат да бъдат изпълнени търсения по различни параметри като адрес, данни по регулация, данни по кадастрален план, административни актове и по този начин всеки може да провери в коя зона се намира имотът, обект на търсената услуга.

Как да работите с калкулатора за услуги - вижте демонстрация ТУК!

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички