Министърът на културата не смята да подава оставка заради "Царските конюшни"


Министърът на културата не смята да подава оставка заради "Царските конюшни"
Снимка: БГНЕС

3937

"Не мога да подам оставка, защото някой пали някъде, където аз съм осигурил необходимата охрана от гледна точка на Закона за културното наследство. Предварителният статут ще бъде съборен в съда, заради множеството собственици... Какъв е смисълът да дойда след 3 месеца тук и вие да ме питате защо падна в съда?" Това каза министърът на културата Боил Банов в коментар за пожара на "Царските конюшни", обяснявайки защо още няма статут на културна ценност за обекта. Министърът обаче подчерта, че нищо не можело да се случи на "Царските конюшни" що се отнася до строеж на нещо друго там, защото били хем под възбрана, хем под охрана.

Има непознаване на закона - сградата е обществена, каква е логиката да се пали, не може да се случи друго, освен да бъде възстановена, категоричен беше министърът на културата, който имал данни, че горялата сграда е на МВР, но не можел да бъде 100% сигурен. На въпрос обаче какво се случва, ако няма охрана, след като сградата се охранява от собственика, министърът не можа да отговори.

Банов призна, че е бил изненадан от случилото се и уточни, че такива тип изяви като умишлен палеж са безсмислени, защото собствениците са длъжни да възстановят всичко.

"Има значение, че тази сграда се охранява по реда на Закона за културното наследство. Тя реално е със статут на паметник на културата", каза още Банов пред bTV и допълни, че по-голямата част "Царските конюшни" са собственост на МВР.

В отговор на въпрос дали чувства отговорност за случилото се Банов отговори отрицателно.

От своя страна зам.-министърът на МВР Стефан Балабанов даде следния отговор на въпроса дали изгорялата сграда е собственост на министерството: "Предполагам, че имаме там някаква сграда, но коя е точно... Не това е най-важното, важното е, че колегите спасиха имота. Справката ще я направим, ще разследваме дали пожарът е умишлен или не. Всички сгради, собственост на министерството се охраняват. Ние имаме стотици сгради, не бих могъл да кажа коя как се охранява, как е възникнал пожарът ще го кажат специалистите. Не може да се каже от вчера за днес дали е умишлен палеж. Не мога да разбера защо обществото не прие, че един клошар може да причини пожар. Разбира се, че има огромни интереси, но ние работим с данни."

Позицията на Столична община

Без всякакво отлагане да се финализира статутът на национална културна ценност за всички обекти, които я заслужават – това заяви зам.-кметът на София по образование и култура Тодор Чобанов. Той призна, че процедурата това да се случи е сложна, защото трябвало да се уведомят "всичките многобройни собственици" на "Царските конюшни", като обаче не се ангажира да каже дали има 20 собственици в този комплекс. И добави, че миналата година главният архитект на София Здравко Здравков е отказал "недобро инвестиционно намерение". Попитан относно това кой е искал да строи в комплекса, главният архитект не каза конкретно име, а посочи, че било търговско дружество. Проектът бил за 12-етажна сграда, а отказът е още от миналата година.

Здравко Здравков коментира и, че трябва да бъде проверено кой е реалният собственик на горялата в събота срещу неделя сграда (княжеският щал, който обслужвал конюшните). Ще го свършим още днес, добави той. Ако обаче не бъде намерен собственикът, щели да се разходват публични средства за възстановяване. Архитектът не знаеше и дали горялата сграда е била застрахована. Здравков каза и, че при паметници на културата може да се правят само консервационни и реставрационни дейности. На изричен въпрос дали щеше да е по-различно и да се цели бъдещ строеж, ако сграда със статут на културна ценност изгори, Здравков отвърна, че няма как да е по-различно. Главният архитект обяви и, че целият комплекс от сгради е едно цяло, но не всяка сграда в комплекса можело да бъде паметник на културата, но Подробният устройствен план (ПУП) е механизмът, с който можело да се запази комплексът.

Как е тръгнал пожарът

Пламъците тръгнаха от покрива и засегнаха последните етажи. Това заяви един от свидетелите на пожара – Халед Домуш. Друг свидетел – Елица Денкова, обаче е видяла далеч по-рано бял пушек привечер, като миришело на изгоряла пластмаса. Денкова твърди, че се е обадила на пожарната, но от там ѝ казали да следи и ако има пламъци, да подаде сигнал пак. "Легнах си в 0:30 часа, нямаше нищо, но се събудих след два часа и целият покрив гореше", каза жената. Тя добави, че не е виждала клошари да влизат, но Халед я опроверга, че от другата страна на улицата е имало проход и от там влизат хора, включително деца.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички