Най-странните села в света


Най-странните села в света
Снимка:

9798

Може би си мислите, че в едно село не може да има нищо интересно. По света обаче има няколко малки населени места, които са наистина уникални. Например:

Селото, в което всички са с по един бъбрек

Хората в село Хоксе, Непал, са толкова бедни, че почти всеки е продал бъбрек, за да се издържа. Брокери на органи редовно идват тук, за да си набират донори. Често те дори лъжат хората, че след няколко години бъбрекът пак ще си порасне. Майка на четири деца казва, че е пътувала до голям град и е позволила да ѝ вземат единия бъбрек само срещу 2 000 долара. Трафикантите невинаги имат съгласието на местните. Понякога те ги лъжат, че ще им се направи друг вид операция. След това те продават бъбреците на хора от богати държави за много по-големи суми от тези, които са получили селяните. Всяка година в Непал се продават 7 000 бъбрека.

Селото, което си има изкуствено слънце

Виганела е малко италианско селце на 130 км от Милано, което се намира в най-ниската точка на долина. Околните планини буквално скриват слънцето и през зимата селото остава на тъмно. Местен инженер измислил да конструират огромно огледало, с което да насочват слънчевите лъчи към населеното място. През ноември 2005 година започва строежът, финансиран със 100 000 евро. Огледалото е с площ 40 кв. метра и тежи 1.1 тона. То е инсталирано на височина 1100 метра в планината. Огледалото се командва с компютър, като се обръща към слънцето. То е прекалено малко, за да освети цялото село, но осветява площада за около 6 часа на ден.

Селото, чието население страда от деменция

Става дума за общност близо до Амстердам, Нидерландия. В нея живеят 152 пациенти, болни от деменция. Мястото е изградено така, че да изглежда като истинско селце. Жителите си имат площад, поща, парк, театър.

Синьото село (на снимката)

Това село в испанската провинция Андалусия по традиция е бяло. В него живеят 220 души. През 2011 година в селото дошли хора от Sony Pictures и поискали да боядисат всичко в синьо като ПР акция по случай излизане на филм за смърфовете. Жителите се съгласили и в селцето веднага пристигнали 1100 галона синя боя. От Sony поискали селото да остане така, докато трае промоцията на филма. Жителите пък решили, че няма да връщат предишните цветове и ще си останат сини.

Селото, в което всички владеят кунг-фу

Ганкси Донг е малко село в планините на Танзу, в централната част на Китай. Всички в селото са експерти по бойни изкуства. Кунг-фу е местна традиция и всеки тук го владее. Причината е, че според легенди местните често са били нападани в миналото от съседни племена или от диви животни и да се защитаваш се учели още от детска възраст.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички