Недостиг на жилища под наем у нас


Недостиг на жилища под наем у нас
Снимка: БГНЕС

6364

Недостиг на жилища под наем се забелязва през настоящата година. Това споделят брокери, цитирани от "Стандарт".

Търсенето на жилища под наем надвишава двойно предлагането, каза Нина Арнаудова, регионален директор на Ремакс България. Размерът на наемите в големите градове варира между 2,5 и 5 евро на квадрат, в зависимост от локацията, а за луксозните имоти наемите са 2-3 пъти по-високи. "Хората търсят предимно по-малки жилища, с 1-2 спални, в централните части на градовете", обясни тя. Важна е и комуникативността на локацията - да е в близост до удобен транспорт, като за София най-търсени са жилищата край метрото.

Наемателите са основно работещи двойки, млади семейства или самостоятелно живеещи и работещи хора. Търсят се обзаведени апартаменти, като необзаведените имат под 10% дял, посочи Нина Арнаудова. По думите ѝ в последно време има повишен интерес към наемане на еднофамилни къщи близо до Пловдив.

През 2015 г. има ръст и в издадените разрешения за строеж и започнатите строежи, основно в София, Пловдив, Варна и Бургас, като най-сериозен ръст в новото строителство отбелязва Пловдив, каза Ирена Перфанова от Estate Tribune. Сериозно раздвижване има и при административните сгради, отчете още тя. "Започна да се появява дефицит на свободни офис площи от клас А, а това е любопитно и за инвеститорите, които имат интерес към такъв тип сгради", каза Перфанова.

 

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички