Няма кандидати за къщата на Яворов, Столична община засега не се включва в търга


Няма кандидати за къщата на Яворов, Столична община засега не се включва в търга
Снимка: БГНЕС

2909

Няма кандидат-купувачи за къщата на Пейо Яворов в София , която беше обявена за публична продажба на 15 октомври, при първоначална цена от 1 628 000. Това стана ясно днес от справка в Софийския районен съд, съобщи БНТ.

Срокът за подаване на оферти изтече вчера в 17 ч., а при наличието на предложения, те трябваше да бъдат отворени днес в началото на работния ден.

Каква ще бъде съдбата на дома на поета, оттук нататък зависи от ищеца. Вариантите са няколко: частният съдебен изпълнител да прекрати търга или той да бъде отложен или възобновен при по-ниска цена от първоначално обявената за имота. За да продължи продажбата обаче, частният съдебен изпълнител трябва да изчака един месец. Това е срокът, в който ищецът да вземе и своето решение.

Столичната община засега няма да се включи в търга за публична продан на къщата-музей на Яворов. Според тях е ценен културен и архитектурен обект, но има много неясноти със собствеността на имота.

„Столичната община има твърда воля да придобие този обект – самостоятелно или заедно с държавата, но това трябва да стане по един законен, почтен за данъкоплатеца начин. Установи се, че има жалба във ВКС и това ни възпира”, каза зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред bTV.

„За да се явим като купувач, ние трябва да получим разрешение от Столичния общински съвет, а това решение може да се вземе само ако ние гарантираме, че всички обстоятелства около тази публична продан са изчистени. За съжаление, докато има висящо дело във ВКС, няма как тази декларация от наша страна да бъде направена. Тоест ние с радост ще придобием обекта, когато делото във ВКС приключи. Едва тогава наистина може да гарантираме на данъкоплатците, че с техните пари няма да се случат странни неща или да се предизвика хаос, от който да произтекат нови проблеми, нови дела и нови саги със спасяването на обекта”, допълни той.

„Жалбата във ВКС е от мен, тъй като смятам, че преди да се пристъпи към каквито и да било сделки по имота, той трябва да бъде изчистен от всякакви тежести”, каза собственикът на имота Васил Панчев. По думите му, когато се произнесе и последната инстанция, пътят към сделка с общината или с потенциален купувач ще бъде отворен.

Той допълни, че желанието му е имотът да се върне в държавата.

„Надявам се съдът да се произнесе в наша полза. Ако това стане, ние ще влезем веднага в преговори с държавата за придобиване на имота. Ако произнесе друго решение, съдия-изпълнителят ще пристъпи към продажбата на имота”, отбеляза Панчев.

Тодор Чобанов каза още, че къщата има нужда от много сериозен ремонт, за да бъде укрепена.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички