Шефът на "Артекс" поиска среща с Борисов


Шефът на "Артекс" поиска среща с Борисов
Снимка: БГНЕС

4662

Управителят на „Артекс“ арх. Пламен Мирянов изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов за провеждане на среща във връзка със строителството на сграда „Златен век“ в София.

„Г-н Премиер, един конфликт има две страни, но винаги една истина. Как без нашето участие ще отсъдите кой е прав? Така както каните г-н Мариан Башур, моля Ви поканете и мен“, пише в писмото.

По-рано днес Борисов, регионалният министър Петя Аврамова и кмета на София Йорданка Фандъкова се срещнаха с представители на Инициативен комитет "Лозенец". След това бе обявено, че строежът на спорния проект "Златен век" окончателно спира.

Минути след края на срещата и изявленията в Министерски съвет от „Артекс”, чийто е проектът, изпратиха писмото до премиера и медиите.

Според Мирянов инициаторите на протестите "повтарят в купом неверни твърдения, които уронват авторитета и престижа на една утвърдена българска строителна компания", а с акциите си срещу строителството похабяват време и ресурси на администрациите и медиите. В писмото до Борисов той изразява мнение, че протестиращите внушават твърдения, неотговарящи на истината, заблуждават гражданите на София и опорочават авторитета не само на строителната компания, но и на институциите.

В писмото Мирянов изброява с какви разрешителни и други строителни книжа разполага компанията, за да работи на обекта и изказва юридически аргументи в подкрепа на твърдението, че издаденото строително разрешително е валидно.

Според инициативния комитет то не е, защото изменения в Закона за устройството на територията, приети през 2017 г., не важат за заварените случаи. Такова е мнението и на вносителя - депутати от ГЕРБ. Според друго тълкуване обаче (съдържащо се в писмо на зам.-министър до "Артекс"), е обратното и разрешителното изтича през 2020 г. Мирянов добавя, че ако в писмото си зам.-министърът е заблудил компанията, то "възложителят е подведен от административния орган" и са нарушени "основни принципи в административното производство - откритост, достоверност, прозрачност и пълнота на информацията".

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички