Средната заплата стига само за наем и половина в центъра на София


Средната заплата стига само за наем и половина в центъра на София
Снимка: БГНЕС

4013

Средната заплата, получавана в столицата, според държавната статистика, от 1411 лв. би ни стигнала да наемем обзаведен двустаен апартамент в центъра само за месец и половина, пише "Монитор".

Средното офертно ниво на наемите за апартамент с площ от 45 до 80 квадрата в момента е 850 лв., сочи статистиката на имотните сайтове. Предложенията на собствениците варират от 430 лв. за квартира на ул. „Козлодуй“ до 1100 евро за луксозно обзаведено жилище в кв. „Докторски паметник“. Заплатата би и стигнала за малко повече от 3 наема на първия имот, но за втория ще трябва да намерим още над 730 лв. на месец.

Евтините оферти около 500 лв. за центъра на София са голяма рядкост и често са фалшиви, предупреждават имотни брокери. За хора само на една средна заплата ще е най-добре да си наемат квартира в периферните квартали, съветват те. Така ще им останат пари за останалите консумативи и за други най-належащи харчове.

В най-големия панелен комплекс в София - „Люлин“ обявите също не са много. Според справка в imot.bg те са около 80. Най-ниската от 350 лв. е за полуобзаведен двустаен в „Люлин-5“, който е най-непрестижната част на мегакомплекса. За това жилище средната столична заплата би стигнала на мераклията да го вземе за цели 4 месеца да си плаща наема. В „Люлин“ около половината от обявите са за двустайни квартири до 500 лв. Най-скъпо в района - за 450 евро се предлага двустаен в нова кооперация близо до метростанция в осми микрорайон на комплекса. Според обявата имотът е новопостроен и тепърва предстои да се обзаведе с нови мебели.

В други панелни джунгли, намиращи се в северозападната част на столицата – комплексите „Обеля“, ”Връбница”, „Надежда”, „Свобода” и „Толстой” предлагането също е малко - едва около 40 оферти.

Под 400 лв. е само една от тях. За 350 кинта се предлага полуобзаведена панелка на втори етаж в ж. к. „Свобода”. Три четвърти от офертите са над 500 лв., като най-високата от 700 лв. е за луксозно обзаведен маломерен двустаен от 55 кв. м близо до метростанция „Хан Кубрат”.

На другия край на София в „Младост” и „Дружба” и прилежащите по-нови квартали броят на обявите за обзаведени двустайни е малко по-голям - общо около 250. Преобладаващата част от тях, около 200 се падат на петте части на „Младост”, където офертите варират от 224 евро за преустроена на двустаен панелна гарсониера в „Младост-4”, до 690 евро за напълно обзаведен просторен апартамент от 76 кв. м в нова кооперация с охрана в същата част на комплекса.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички