Статутът на „Царските конюшни“ ще бъде решен след 15 август


Статутът на „Царските конюшни“ ще бъде решен след 15 август
Снимка: БГНЕС

7526

След 15 август ще бъде решенo какъв ще е статутът на „Царските конюшни“. Това каза пред журналисти министърът на културата Боил Банов след подписване на споразумение за разширяване присъствието на културата, изкуствата и културното наследство в образованието.

„Най-важното, което се случва около „Царските конюшни“ днес е подписването на това споразумение. Защото трябва от най-ранна възраст да образоваме и възпитаваме нашите деца, които са бъдещите учени и бизнесмени на тази държава. Именно те ще закупуват такива имоти и ще се грижат за тях. Трябва да започнем да ги учим що е то културно наследство, колко е важно за съществуването ни и за бъдещето. Така че това подписване е много по-реално от това да седнем да си говорим, когато някой инфантил запали нещо. Това е смисълът, това е най-ключовото, което правим днес“, обясни министърът, цитиран от "Фокус".

Във връзка с процедурата по пожара в „Царските конюшни“, Банов обясни, че след 15 август ще бъде решен какъв ще е статутът на имота.

„Институтът действа в момента, ще вкара документацията, която е подготвена. Към този момент „Царските конюшни“ са под закрилата на Закона за културното наследство. Именно тя ще даде статута на културна ценност. А този статут сам по себе си е едно отношение на държавата към културни обекти, той няма да промени границите и режимите – никакво надстрояване, никакво бутане, никаква възможност за промени“, обясни културният министър.

На въпрос какъв ранг ще има статута, който ще бъде даден след 15 август, той отговори: „Вероятно национално – такова е предложението. Това е високо значение с високи охранителни режими.“

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички