Търсенето на офис площи расте, ИТ фирми доминират на пазара


Търсенето на офис площи расте, ИТ фирми доминират на пазара
Снимка:

2715

Наблюдава се нарастване на търсенето на офис площи през последната половин година. Това се явява следствие на все по-добрите възприятия на компаниите относно бъдещото състояние на икономиката на България, региона и ЕС като цяло, както и тяхното собствено развитие, отчитат в анализ от Bulgarian Properties.

Търсенето е доминирано предимно от компании, чийто офис нужди са за площи до около 500 кв.м., но не липсват и такива, които да надвишават тази цифра, достигайки до площи от около и над 1000 кв.м. Сферите на дейност на компаниите, търсещи офис площи са различни, но в повечето случаи това са такива, които оперират в IT индустрията или са тясно свързани с нея като в основата стои големият потенциал на България в тази сфера. Друга не малка част от компаниите оперират в аутсорсинга. 

Над 60% от търсенето на офис площи е движено от релокации на компаниите в търсене на консолидиране на техните офис площи и обединяването им под един покрив. Не са редки случаите когато компании, имащи по няколко офиса на различни места, искат да ги обединят на едно място с цел оптимизиране на разходи и подобрена комуникация между отделните офиси. Останалата част от търсенето в страната идва от компании, които целят отваряне на нов офис тук, се казва в анализа.

Около 80% от запитванията са от компании, които ще започнат работа с до 50 човека персонал като често те заявяват потенциал за разширяване на дейността си над първоначално предвидената. Някои от търсенията за офис площи целят да удовлетворят и по-големи нужди още от самото начало на търсенето като се гледат площи, които да удовлетворят и позволят започване на работа на 70-80 и дори до 100 човека. 

Свободни офис площи и предлагане 

Към момента свободни офис площи, които да могат да удовлетворят търсения в рамките на до 500 кв.м. не липсват. Относно по-големите площи от около и над 1 000 кв.м. ситуацията е друга и като цяло към момента предлагането на качествени и готови офис площи е оскъдно. До края на годината обаче се очаква пускането в експлоатация на няколко големи проекта, което ще даде възможност и за удовлетворяване на по-големите търсения от над 1 000 – 1 500 кв.м. 

Свободните офис площи клас А и Б в София са около 15-16%, но в някои от най-новите и добре управлявани офис сгради те са под 4-5%. Това показва, че когато сградата е добре планирана и управлявана могат да се задоволят критериите на търсене на широк кръг от наематели и съответно да се постигнат ниски нива на незаети площи и високи приходи за инвеститорите. 

Наемни нива 

Поради по-голямото търсене и съживения пазар на офис площи под наем се забелязва възвръщане на доверието на инвеститорите в този пазар и съответно размразяване на някои от офис проектите, които до преди година бяха замразени, като например City Tower. Наблюдава се и известно втвърдяване на позициите им относно договаряне на крайна наемна цена с бъдещите наематели. Към първото тримесечие на 2015 година офертните наемни нива варират в следните ценови диапазони: 

За клас А сгради – 10,5-12,5 евро/кв.м./месец

Такса поддръжка – 2-3 евро/кв.м./месец

За клас Б сгради – 5-8 евро/кв.м./месец

Такса поддръжка – 1-2 евро/кв.м./месец 

Тенденции и перспективи 

Въпреки леко втвърдената позиция на инвеститорите и повишената активност от страна на наемателите, наемните нива едва ли ще достигнат много по-високи нива от тези, които са към днешна дата. По-скоро пазарната реалност към момента, а именно повишеното търсене на офис площи от една страна, и повишеното предлагане от друга, обуславят и дават гаранции за добър пазар на офис площи в рамките на следващите поне 12-18 месеца.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички