Увеличават се сделките с недвижими имоти


Увеличават се сделките с недвижими имоти
Снимка: БГНЕС

4427

Сделките с недвижими имоти и цените на продажбите възвръщат предкризисните си нива от 2007 година, по оценките на брокери. Пазарът се разраства, а средната цена на квадратен метър жилищна площ в София достига 800 - до 1000 евро.

Ниските лихви по депозитите и падащите лихвени проценти по кредитите преобърнаха тенденциите на имотния пазар. Търсенето расте, а експертите започват да говорят за дефицит на предлагането на качествени имоти, особено в големите градове.

"В момента, ако някой в София иска да си купи голямо и просторно жилище заради семейните си нужди - има две, три деца и има нужда от три или четири спални, няма да намерите. Нещо, което не бяхме казвали няколко години", казва Иван Велков от националното сдружение "Недвижими имоти".

В същото време цените се стабилизират и вече са много по-близки до реалната стойност на имотите. Като положителна се отчита и тенденцията, че в последните години имотите, които се предлагат са с много по-справедлив коефициент между реално използваната площ и това, което се продава по нотариален акт, твърдят търговците.

Все още голям обем от броя на сделките в национален мащаб са тези със земеделска земя и парцели. Ваканционните имоти вече ще разчитат на потенциала на българските домакинства, прогнозират от сдружението.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички